Thursday, September 3, 2020

Kohtla-Nõmme Lastekodu tegevuse lõpetamisest


 Lastekodu tegevuse lõpetamise otsus võeti volikogu poolt vastu 2019. aasta maikuus. See tähendas, et lastele uue kodu leidmiseks oli omavalitsustel aega napilt üle aasta. Majas elas sellel hetkel kaheksast erinevast omavalitsusest 32 last, vanuses 3-20 eluaastat.

See oli emotsionaalne teekond kõikidele osapooltele (lapsed, kasvatajad, KOV). Kuid hädavajalik samm, et saada lapsed tänapäevasematesse tingimustesse, kus elatakse eraldi väiksemate peredena.

Omavalitsused olid suurte väljakutsete ees, et leida oma lastele uue kodu näol parimad võimalused. Eriti keeruliseks tegi asjaolu, et kohti, kuhu lastele uus kodu rajada, meie piirkonnas liialt ei olnud. Seda enam veel ühe pere mitmele lapsele.

Tõdesime, et see on teema, milles peavad omavalitsused seljad kokku panema ja koostööd tegema.

Regulaarselt toimusid meil omavalitsuste, kelle lapsed olid veel Kohtla-Nõmme Lastekodus, esindajatega kohtumised. Oleme tänulikud Sotsiaalkindlustusametile, kes nõustas meid protsessi läbiviimisel ning aitas kaasata erinevaid osapooli. Kiirel infovahetusel oli siin oluline roll. Samuti tegi tänuväärset tööd Töötukassa, kes oli valmis Lastekodu töötajaid nõustama ja olema nendele toeks. Töötukassa ja Sotsiaalkindlustusamet olid need, kes aitasid asutuse töötajatel pingeid ja muresid leevendada, tutvustades edasisi töötamise variante ja võimalusi.

Asutus tuli sulgeda, kuid Lastekodu oli ilma juhita. Ükski tegevus ei saa aga õnnestuda, kui ei ole pühendunud inimesi. Ksenia Aleksejeva, kes oli Lastekodu sotsiaaltöötaja, võttis enda kanda direktori kohusetäitja ülesanded ning viis vajalikud tegevused vapralt lõpule. Usun, et tema kogemustepagas on nüüd hulgaliselt täienenud ning sotsiaalvaldkonnas on kindlasti üks väga arvestatav tegija juures.

Kohtla-Nõmme Lastekodu sulgemine tõi endaga kaasa erasektori tegevuse laiendamise. Lastele uue kodu leidmine oli omavalitsustele suur väljakutse. Seda enam, et sellest aastast rakendus sotsiaalhoolekande seaduse nõue, kus asenduskodu korteris võib olla 8 asemel 6 last. Tänu erasektori initsiatiivikusele ja pealehakkamisele loodi Ida-Virumaale kaks perekodu, kuhu liikusid edasi ka Kohtla-Nõmme Lastekodus elanud lapsed.

Iga muutus on raske ning vajab harjumist. Nii ka asutuse sulgemise esimesed sammud olid konarlikud ning paljudele vastuvõetamatud. Ometigi on meile teadaolevalt enamik töötajaid leidnud endale tänaseks uue väljakutse töömaastikul, läinud õppima või otsustanud jääda pensionile. Lapsed, kes olid kogu ümberkorralduse keskmes, on tänaseks kõik saanud endale heade tingimustega kodud. Lapsed on liikunud nii Ida-Virumaa kui ka teistesse Eestimaa piirkondadesse.

Lastekodus olnud mööbel, riided ja muud vahendid sai jaotada Toila valla hallatavate asutustele, vähekindlustatud ja lapserohketele peredele.

Kohtla-Nõmme Lastekodu maja osas tänaseks lõplikke lahendusi ei ole. Eesmärgiks oli algselt leida koostööpartner eakatele suunatud teenuse osutamiseks. Hetkel tundub see pigem ebareaalne plaan olevat, kuna riik uute hooldekodude loomist ei toeta ning antud teenuse osutajad Eestis väljaspool Tartut või Tallinnat atraktiivseks piirkonnaks ei pea.

Seetõttu kutsume üles kõiki huvilisi pakkuma ideid endise Kohtla-Nõmme lastekodu hoonele uue funktsiooni leidmiseks. Toila vald ei näe antud hoonel rakendust mõne avaliku teenuse pakkumisel, mistõttu oodatakse häid ideid, kus lisaks idee kirjeldusele oleks selgelt välja toodud ka idee reaalne elluviija. Idee esitamisel palume lähtuda järgmistest punktidest:

  • hoone kasutusfunktsioon;

  • kasutusele võtmiseks/ümberkohandamiseks kuluv aeg;

  • idee elluviija;

  • idee maksumus;

    • sh vajaminev väline (EL toetus, KOV toetus) kaasrahastamine;

  • lisatingimused idee elluviimiseks.

Sobiliku kasutusfunktsiooni mitteleidmisel alustab Toila vald hoone lammutamise ettevalmistamise ning heakorrastatud maa-ala elamukruntideks vormistamisega.

Idee tuleb esitada aadressile toilavv@toila.ee hiljemat 30.09.2020.

Küsimused ja informatsioon: Mehis Luus, mehis.luus@toila.ee



No comments:

Post a Comment