Thursday, September 3, 2020

Toimetaja küsib

 Uus kooliaasta on alanud ja seepärast uurisime meie valla koolijuhtide käest, kas ja kuidas on koolid alanud õppeaastaks valmis ning mida uut on oodata.

Toila Gümnaasiumi direktor Signe Ilmjärv:

1. septembril toimus avaaktus 1. ja 12. klassi õpilastele. Teistel klassidel toimusid klassijuhataja tunnid. Kool on valmis alustama traditsioonilise õppetööga, kuid seoses Covid 19st tingitud olukorraga võib aasta jooksul siiski taas tulla kas osalisi või täielikke distantsõppe perioode. Mõned distantsõppe päevad oleme planeerinud sellesse õppeaastasse aga ka sõltumata koroonast. Kevadel kogusime ainevaldkondade kaupa õpetajatelt tagasisidet nö koroonaaja õppetundidest ja kaardistasime, mis sujus hästi ja mida oleks võinud teisiti teha. Uuel aastal oleme kindlasti paremini valmis distantsilt õpetamiseks ja esimestel nädalatel plaanime ka õpilaste mälu värskendamist erinevates keskkondades töötamiseks. Väga oluline on, et kõikidel õpilastel oleks oma isiklik Stuudiumi konto, mille kaudu pääseb laps ise ligi tunnikirjeldustele ja õpiülesannetele ning erinevatele õpikeskkondadele. Paljudes ainetes on olemas digiõpikud ja töövihikud, mis on seotud õpilase Stuudiumi kontoga. Vajalik on ka perede digivõimaluste kaardistamine, et saaksime distantsõppe puhul sellega paremini arvestada. Ka kevadel said pered koolist vajadusel laenutada tahvelarvuteid või läpakaid. Meie jaoks on endiselt oluline teema kooli arvutipargi ja internetiühenduse kaasajastamine.

Tööplaanis oleme kavandanud erinevaid ainealaseid ja klassiväliseid üritusi, nii traditsioonilisi kui ka uusi. Nende toimumine sõltub loomulikult hetkeolukorrast ja vajadusel teeme plaanides korrektiive. KIKi projekti raames oleme planeerinud kõikidele klassidele põnevad õppekäigud, loodame, et need saavad toimuda. Septembrisse kavandatud rahvusvaheline õpilasvahetuse projekt Austriaga lükkub paraku edasi.

Õpilastele ja vanematele paneksin südamele, et vähimagi haiguskahtluse või haigussümptomite korral ei tohi laps kooli tulla. Kooli tulles tuleb kindlasti desinfitseerida käed ja päeva jooksul käsi korduvalt sooja vee ja seebiga pesta. Desovahendid on koolis olemas. Kahjuks nägime mai lõpus, et osad lapsed ei võtnud käte desinfitseerimist tõsiselt ega osanud desinfitseerimispunkte õigesti kasutada. Loodame, et nüüd on õpilased juba teadlikumad. Soovitame õpilastel võimalusel tulla kooli jalgsi või rattaga, et vältida liigseid lähikontakte bussis. Vahetundides suuname õpilasi kooli õuele, kuhu suve jooksul on paigutatud ka mõned uued atraktsioonid. Innove projekti kaudu saime rahastuse HEV-ruumi sisustamiseks (ruum haridusliku erivajadusega lastele). Oma kabineti sai ka psühholoog, kes asus meie koolis tööle veebruaris. Nn vanas majas toimub uute WCde ehitus, mis paraku ilmselt 1. septembriks päris valmis ei saa. Loodetavasti ei sega ehitustööde lõpetamine siiski tunde. Edaspidi on plaanis uuenduskuur ka uue maja tualettides. Kevadel ja suvel said majas tehtud mitmed väiksemad remonditööd, mis esialgu ehk silma ei paista, aga tagavad maja toimimise. Koostöös vallavalitsuse ja arhitektidega vaatame juba ka tulevikku ja mõtleme kogu koolikeskkonna ümberkujundamise peale.

Sel aastal asus 1. klassis õppima 23 õpilast, kellega kohtusime mais Zoomi videokonverentsi vahendusel. 1. klassi klassijuhata on õpetaja Kaja Oja. 10. klassi nimekirjas on 17 õpilast. Kõik vajalikud õpetajad on olemas. Tööle asub uus ajaloo õpetaja Kadi Küng ning huvijuhi ameti võtab üle Marleen Hõrak.

Alanud õppeaastal pakume praktilise eesti keele lisatunde vene kodukeelega õpilastele, et toetada neid hariduse omandamisel eesti keeles. Teise koduse keelega lapsi hakkab õpetama Urve Kangur. Lisaks on plaanis avada STEM-ring teadushuvilistele õpilastele. Õpilaste soovil avame psühholoogia valikaine kursuse ja pakume rahatarkuse e-kursust.

Innove projekti kaudu saime rahastuse koolimeeskonna arendamiseks koolitustel, mis toetavad uuenevat õpikäsitlust ja aitavad ennetada läbipõlemist. Õpetajad ja tugispetsialistid osalevad kolmel ühiskoolitusel.

Soovin ilusat kooliaasta algust kõigile õpilastele, õpetajatele ja lapsevanematele!

Kohtla-Nõmme Kooli direktor Mariliis Oder:

Kohtla-Nõmme Koolis käib tihe töösagin, et algavaks õppeaastaks toimetustega valmis jõuda. Sel õppeaastal on meie majas rohkem lapsi ja naerukilkeid, kui eelmisel – lasteaed suureneb, kooli on lisandunud õpilasi ja ka töötajate seas on uusi inimesi. Oleme usinasti koristanud, remontinud ja sisustanud ruume, et õpikeskkond saaks kõigile mõnus ja arengut toetav.

Vahva, et lisaks avaaktusele on 1. septembril avatud ka kõik meie lasteaiarühmad. Just inimesed need, kes majale sisu loovad ja seepärast ootame väga õppeaasta algust!

Kõik õpetajad on koolis olemas ja esimesed, pingsat koostööd täis nädalad on kooliõpetajatel seljataga. Õppeaasta tõotab tulla mitmekesine ja põnev!

Meie 1. klassis asus õppima 15 vahvat õpilast, kes alustavad kooliteed käsikäes õpetaja Katrin Tiirikuga. Peame oma eripäraks seda, et õpilaste arv klassis on väike ja õpilased märgatud – sellest lennust saab meie suurim klass ja oleme selle üle õnnelikud!

Kool peab ajaga kaasas käima, olema pidevas liikumises, kuid südames hoidma ka ajalugu. Usun, et uus õppeaasta saab olema teguderohke – puhume elu sisse unustatule, võtame omaks uuendusi, mõtiskleme sisu üle ja teeme kõik selleks, et Kohtla-Nõmme Kool säraks.






No comments:

Post a Comment