Thursday, September 3, 2020

Õhupüss pole mänguasi vaid ohtlik relv


Murelikud vallakodanikud on pöördunud meie poole murega.

Toilas oli suveõhtutel kuulda õhupüssi laske ja kahjuks on saanud haavata ka üks kass.

Seepärast tuletame meelde, et 15-20 meetri pealt lastes võib tänapäeva õhupüss või -püstol tekitada samasuguse vigastuse nagu väikesekaliibriline vintrelv.

Näiteks korraliku Saksa päritolu õhupüssil kuuli algkiirus olla isegi suurem kui väikese kaliibriga vintrelval. Kaugema maa peal «väsib» kuul muidugi vintpüssi omaga võrreldes ära, kuid lähedalt laskmisel võivad olla rängad tagajärjed.


Nõukogudeaegse lapsepõlvega meestele, kes pärast täisealiseks saamist õhkrelva käes hoidnud ei ole, on õhupüsside ohtlikkust keeruline selgitada, sest tollased valdavalt Vene päritolu ja laadimiseks keskelt pooleks murtavad relvad olid äärmiselt nigelad.


Praegused õhupüstolid aga tulistavad laengu välja gaasi- või õhuballoonide toel ning see annab kuulile hoopis võimsama kiirenduse.
Pealegi kasutatakse paljudes õhupüstolites ümaraid, väga väikese õhutakistusega metallkuule, mis elusolendile tõsiseid vigastusi põhjustavad.

Relvaomanikud, oma aias laskeharjutusi tehes tuleb kindlasti jälgida ohutusnõudeid. Seekord jäi kuuli ette kass, aga järgmine kord võib see olla inimene.

Praegusel juhul on tegu looma väärkohtlemisega, mis on kriminaalkorras karistatav.

Lea Rand



No comments:

Post a Comment