Tuesday, April 13, 2021

1. aprillist kehtib Toila vallas uus sotsiaalhoolekandelise abi andmise kord

 

Antud kord reguleerib sotsiaalhoolekandelise abi andmise, mis oma korda sisaldab sotsiaalteenuste- ja toetuste kirjeldust, rahastamist ning taotlemise tingimust ja korda.

Antud korra eesmärk on kirjeldada, millisel viisil kohalik omavalitsus sotsiaalteenust osutab ning mida inimene teenuste ja toetuste taotlemiseks ja saamiseks tegema peab. Õigusaktis reguleeritakse, kellele taotlus tuleb esitada (nt sotsiaaltöötajale, vallavalitsusele), mis andmeid taotluses märkida ja millised dokumendid on vajalik esitada, kas teenuse osutamine otsustatakse haldusakti või -lepinguga ja milles lepingus tingimata kokku lepitakse, millistel alustel käib teenuse eest tasumine (nt päeva või kuu kaupa).

Kohalik omavalitsus on kohaliku sotsiaalhoolekande esmatasandi korraldaja. Korraldamine tähendab abivajaduse märkamist, hindamist ja vajadusele vastava sotsiaalteenuse korraldamist. Abi andmise kord sisaldab kõigi omavalitsuse korraldatavate sotsiaalteenuste ( koduteenus; väljaspool isiku kodu osutatav üldhooldusteenus; tugiisikuteenus; täisealise isiku hooldus; isikliku abistaja teenus; varjupaigateenus; turvakoduteenus; sotsiaaltransporditeenus; eluruumi tagamise teenus; võlanõustamisteenus; lapse erivajadustest tulenevad teenused; asendushooldusteenus; järelhooldusteenus; vältimatu sotsiaalabi; toidupangateenus; nõustamisteenused;täiendavad vajaduspõhised sotsiaalteenused) ja hüvitiste (sissetulekust sõltumatud ja sissetulekust sõltuvad toetused) kirjeldust ja rahastamist ning nende taotlemise tingimusi ja korda.

Sotsiaalhoolekande seaduse järgi on igal inimesel õigus saada vajadusele vastavat abi temale vajalikus mahus ja vajalikul määral. Kui omavalitsuses on vajalikud teenusepakkujad olemas ning abivajajal võimalik teenuse kulud ise katta, võib kohaliku omavalitsuse kohustus piirdudagi vaid sobiliku abi väljaselgitamisega. Kui aga sobivat teenusepakkujat pole või ei suuda abivajaja ja tema pere teenuse eest tasuda, peab kohalik omavalitsus leidma teenusepakkuja ja osalema vajadusel ka rahastamises.

Sotsiaalhoolekande seadusest tuleneb omavalitsusele hindamiskohustus, mille raames omavalitsuse sotsiaaltöötaja selgitab välja abi saamiseks pöördunud isiku abivajaduse ja sellele vastava abi. Abivajaduse hindamise järel saab omavalitsuse sotsiaaltöötaja otsustada, milline abi tagab inimese toimetuleku. Kui inimene vajab iseseisva toimetuleku parandamiseks pikaajalist ja mitmekülgset abi, kasutatakse juhtumikorralduse põhimõtet.

Sotsiaalhoolekandes avaldub solidaarsuse põhimõte nii perekonna tasandil kui ka ühiskonnas laiemalt. Perekondlikes suhetes avaldub solidaarsus eelkõige perekonnaliikmete kohustuses abivajajat pereliiget toetada. Ühiskondlikul tasandil tähendab solidaarsuse põhimõte aga seda, et sotsiaalsete riskide realiseerumise korral on igal inimesel õigus saada kohalikult omavalitsuselt vajalikku abi ja toetust, sõltumata sellest, milline on olnud tema senine panus sotsiaalkaitsesse.

Abivajaja omavastutus hõlmab ka kohustust menetlusele igakülgselt kaasa aidata. See tähendab, et kohaliku omavalitsuse poolt antavate hüvitiste saamiseks peab inimene hüvitise andmise protsessis aktiivselt osalema. Näiteks tuleb kohalikule omavalitsusele esitada vajalikud andmed ja nõutud dokumendid ning teavitada asjaolude muutumisest, kui see võib mõjutada hüvitise (toetuse) saamist.


Täpsemat informatsiooni ja selgitusi saab:

Sotsiaaltöö spetsialist Krista Kool +372 53419885; krista.kool@toila.ee 
Sotsiaaltöö spetsialist Kersti Tammesaar +372 53316693; kersti.tammesaar@toila.ee


Maarika Tarum

abivallavanem


1 comment:

  1. I know of a group of private investigators who can help you with they are also hackers but prefer to be called private investigators They can help with your bitcoin issues and your clients will be happy doing business with you,they can also help yo with your bad credit score,hacking into phones,binary recovery,wiping criminal records,increase school score, stolen files in your office or school,blank atm etc. Just name it and you will live a better life
    whatsapp +1 (984) 733-3673
    Premiumhackservices@gmail.com

    ReplyDelete