Tuesday, April 13, 2021

Toila Loomekeskus hakkab teismeikka jõudma






Kõigest võib saada looming, see sõltub vaid tegijast endast.

(Osho)

Et kõik algusest peale ära rääkida, tuleb alustada sellest, et 2010. aastal oli MTÜ Toila Loomekeskuse asutajatel suurepärane võimalus külastada Rootsis Gotlandi saart, kus väisati mitmeid käsitööseltse ja loomekeskuseid. 

See reis andis nii palju inspiratsiooni, et juba aasta pärast, 2011. aasta kevadel, asutasime oma Loomekeskuse siinsamas Toilas. Tänavu saame tähistada Toila Loomekeskuse tegevuse 10. aastapäeva.

Kümme aastat tagasi sai Loomekeskuse pikaajaliseks eesmärgiks luua loometegevuseks sobilik ning inspireeriv keskkond, mille sisu haakuks aktiivselt ümbritseva ruumi ja kogukonna vajadustega. Tänaseks võime öelda, et see eesmärk on täidetud.

Esimesed töötoad viisime läbi Toila raamatukogu ruumides. Hiljem võtsime rendile ühe väiksema ruumi Toila Gümnaasiumis, kus tegutsesime ca kuus aastat. Alates 2018. aasta sügisest rendib Loomekeskus oma tegevuseks ruume Vokas, endises EPT olmehoones, aadressil Narva mnt 2. Renditavad ruumid olid esialgu üsna kehvas seisus, kuid see meid ei heidutanud. Küsisime ruumide kordategemiseks projektitoetust Leader meetmest, kunstihuvilised naised ja ka nende abikaasad panid ise käed külge ja ehitusfirma abiga said ruumid renoveeritud.

Toila Loomekeskuse peamiseks eesmärgiks on läbi loomemajanduse arendada piirkondlikku koostööd. Idee on koondada kohalikke käsitöö tegijaid ja huvilisi ning luua loomeinimeste vahel toimivad koostöövõrgustikud.

Loomekeskus on võtnud oma peamiseks ülesandeks loomeprotsesside ergutamist ja suunamist. Pakkuda loomehuvilistele elamusi, hingelist rahulolu ja võimalusi loominguliseks tegevuseks inspireerivas keskkonnas.

Loomekeskuse meeskonda on oodatud kõik loomeinimesed ja huvilised, kellel on huvi end loomevaldkonnas arendada ning anda oma panus piirkonna loomemajanduse arengule.

Loomekeskuse põhitegevusteks on aja jooksul kujunenud loovus- ja käsitööteemaliste õppeprogrammide ja koolituste korraldamine, tutvustades seeläbi kohalikule kogukonnale kaasaegset loomemaailma. Väljundite otsimine toodete müügiks ja tootearenduseks. Loomeinimestele kunsti, sh tarbekunsti näituste korraldamine. Erinevate loomealaste ürituste ja koolituste korraldamine.

Loomekeskus üks esimesi projekte oli „Suveülikool noortele Ida-Virumaa kunstnikele“, mille eesmärk oli pakkuda Ida-Virumaa noortele kunstnikele võimalust täiendada oma teadmisi kunstide valdkonnas ja luua läbi ühise kunstilise tegevusenoorte kunstnike võrgustik Ida-Virumaal.

Üks suuremaid projekte oli investeeringuprojekt „Toila Loomekeskuse loomekoda“, mille kaasabil soetati loomekeskusele mööbel ja õmblusmasinad. Kõige põnevam projekt oli koolitusprojekt „Tootearenduskoolitus loovalt mõtlevatele inimestele“, mis andis võimaluse kohalikel loomeinimestel õppida tootearendust ja turundust eesti ühe tuntuima koolitaja Anu-Mall Naaritsa juhendamisel. 

Veel üks oluline KOPi projekt Loometegevuse arengut toetavate teenuste investeeringud“ sai teoks 2016. aastal. Selle raames soetati telk, väliinventar ja seadmed, mis toetaksid loometegevust. Samal aastal sai Loomekeskusele soetatud ka kõrgkuumusahi, millega on nüüd võimalik töödelda nii savi kui ka klaasi. Savi ja klaasi töötlemiseks vajalikud seadmed annavad võimaluse kohalikel kogukonnaliikmetel ja huvilistel tegeleda savi- ja klaasmaterjaliga ning õppida erinevaid kaasaegseid töötlemisviise. 

2021. aastal alustasime KOPi projekti toel uue koolitussarjaga „Uued ja moodsad tehnoloogiad ning võtted käsitöös“. Paraku on ka meie tegevus seoses kehtivate piirangutega pausile jäänud. Jääb ainult loota, et suve poole saame oma õpitubadega jätkata.

Kui kellelgi Toila Loomekeskuse tegevuse ja õpitubade vastu huvi on, siis meie tegemisi saab jälgida Loomekeskuse Faceeboki lehel. Sinna saab ka sõnumeid jätta, kui mõne konkreetse teema või õpitoa vastu konkreetselt huvi tunnete. Samuti võib kirjutada ja helistada toilaloome@gmail.com või tel. 53005031.

Küllike Kullerkupp, Aigi Kullerkupp, Lea Rand





 

1 comment:

  1. I know of a group of private investigators who can help you with they are also hackers but prefer to be called private investigators They can help with your bitcoin issues and your clients will be happy doing business with you,they can also help yo with your bad credit score,hacking into phones,binary recovery,wiping criminal records,increase school score, stolen files in your office or school,blank atm etc. Just name it and you will live a better life
    whatsapp +1 (984) 733-3673
    Premiumhackservices@gmail.com

    ReplyDelete