Monday, December 10, 2018

Aastalõpuintervjuu vallavolikogu esimehega


Sel hommikul, kui me Toila vallavolikogu esimehe Roland Peetsiga intervjuu tegemiseks raamatukogus kokku saime, sadas akna taga vaikset lund...

Veidi rohkem kui aasta tagasi panid Toila, Kohtla ja Kohtla-Nõmme vallad „leivad ühte kappi”. Kas selle aastaga on juba tekkinud see „meie” - ühtse valla tunne? Roland vastab küsimusega:Kas ühtsus ongi kuidagi mõõdetav? Ühtsuse tunne tekib inimestes aja jooksul ja üks aasta on selleks vist liiga lühike aeg. Iga reform toob endaga kaasa muudatusi ja alati ei pruugi need kõigile ühtemoodi sobida, meeldida. Ikka tunneb keegi end kõrvale, maha jäetuna. Selle aasta jooksul on olnud palju üllatusi, palju asju on selgemaks saanud – kõik ei olegi nii ilus, kui pealtnäha paistab. Aga me liigume edasi ja oleme teel selle poole, et kõik valla elanikud tunneksid, et valitsus tegeleb nende murede ja rõõmudega. Midagi ei juhtu vaid nendel, kes midagi ei tee. Kui selgub, et mõni asi pole õnnestunud nii, nagu loodetud, siis otsitakse lahendusi, kuidas saaks edasi ja paremini minna. Kui võimekuse tõstmiseks on inimesi juurde vaja, siis tuleb nad leida. Vallavalitsusel ja -volikogul on vastutus kõigi vallakodanike ees. Samasugune vastutus on meil kõigil – kui näeme, et vallas on midagi tegemata või halvasti tehtud, siis ei ole abi näpuga näitamisest, vaid tuleb oma ideed välja käia ja püüda koos edasi minna.”
Mis on need „rosinad”, mille Sa tahaksid mööduvast aastast välja tuua?
Seda, mille üle rõõmu tunda, on tegelikult päris palju. Hea on see, et KAMU (Kaevandusmuuseum) on uue juhtimise all saanud uue hingamise ja tuleb kenasti toime. Positiivne on see, et meie valimiseelsed kokkulepped kehtivad, ühinemislepingut pole tahetud muuta ja kõik ühinemistoetusest planeeritud tegevused on tegemisel või osaliselt ka juba tehtud. Loodan, et saadakse aru, et kolme valla liitmise tagajärjel ei tekkinud meile „piimajõgesid ja pudrumägesid”, vaid peame keskenduma siiski reaalsete ülesannete lahendamisele ja enamus nendest on seotud rahaga. On hea, et aina vähem on näha „joonte vedamist” endiste valdade vahele. Teenuseid ja investeeringuid planeeritakse ikka nii, et sellest oleks kasu kogu vallale.
Igapäeva tegemiste ja probleemide lahendamise kõrval otsitakse ka võimalusi ja kaasinvestoreid suurte ideede elluviimiseks. Mõni esialgu päris hull idee võib lõpuks välja viia geniaalsete lahendusteni.”
Tahaks ju küll, et elus oleks alati kõik hästi, aga paraku see vist nii ei ole. Kas mööduvas aastas on ka midagi sellist, mida meenutada ei tahaks?
Kahjuks on valla elanike hulgas inimesi, kes oma eesmärkide saavutamiseks püüavad rünnata valla ametnikke ja juhte. Pean silmas laimamist, solvamist, isiklikuks minemist. On väga kahju, kui isiklikku edu püütakse saavutada teisi inimesi mustates. Aga elu on selline, et kõik teistele tehtu (nii hea kui ka halb) tuleb ringiga tagasi ja õnneks on siiski head olnud rohkem, kui halba. Meil oli sel aastal tõeline suvi! Head asjad on õnnestunud ja tagasilöögid on loomulikud. Nendega tuleb hakkama saada, peaasi, et „rong liigub”.”
Mida ootad uuelt aastalt, millised on plaanid?
Tahan loota, et meil on tarkust mitte korrata tehtud vigu. Metsas algab kohe-kohe talverahu. See on hea aeg ka inimestel aeg maha võtta, mõelda tehtu üle, teha uusi plaane, et kevadel uue hooga tegutsema hakata. Mis muidugi ei tähenda, et vallavalitsus ja -volikogu talvepuhkusele lähevad.
Uuel aastal saab teoks ühinemislepingus planeeritud Voka ja Toila tänavavalgustuse uuendamine. Loodan, et Kukruse mõisaga seonduvad probleemid lahenevad nii, et see rahuldab nii valda kui ka mõisa. Et saavad korda kinnistud, mis silma häirivad ja Oru pargi kõrval peame leidma võimalusi ka teiste meie vallas asuvate parkide heakorra parandamiseks. Siinkohal tahame kaasata ka aktiivseid vallaelanikke ja eriti noori. Koos tehtud asjadel on väärtus suurem – tekib vastutustunne. Oluline on ka elamufondi korrastamine ja läbi selle kvaliteetse elukeskkonna loomine. Kõik meie valla piirkonnad on looduslikult kaunites kohtades ja see on suur pluss elukeskkonnale üldiselt.”
Kuidas valla rahaline seis kõike seda toetab?
Siin võiks öelda, et „kui kolm keskmikku kokku saavad ega siis kohe mõisa ei teki”. Rahaline seis on meil rahuldav, aga pikas perspektiivis sellest ei piisa. Praegu on suureks abiks ühinemistoetused, aga ühel päeval peame ilma sellega hakkama saama. Jääb vaid loota, et riigi osa omavalitsuste eelarves tõuseb. Jätkuvalt on oluline küsimus ka see, kuidas suurendada elanikkonda ja läbi selle valla tulubaasi. Meie vallas elab ikka veel väga suur hulk inimesi, kes tarbivad küll Toila valla teenuseid, kuid kelle maksud laekuvad kusagile mujale. Siinkohal tahangi veel kõigile, kes seda seni pole teinud, meelde tuletada, et nad ennast enne 1. jaanuari koduvalda sisse kirjutaksid ja toetaksid sellega oma pere elukeskkonna parandamist.
Mida Sa tahaksid valla elanikele lõpetuseks öelda?
Jõulurahu kõikidele peredele! Aasta lõpp on tagasivaatamise aeg. Inimese loomus on juba kord selline, et meelde jääb hea ja halb kaob aja jooksul. Soovin, et kõigil oleks sellest aastat mäletada ainult head! Soovin, et me oskaksime näha tunneli lõpus valgust, ei meil kõigil oleks täht, mille poole püüelda ja meie ümber oleks toetavad lähedased. Ilusat jõuluaega ja turvalist aasta lõppu!

Roland Peetsiga vestles Lea Rand

No comments:

Post a Comment