Monday, December 10, 2018

Toila valla kuulumine Leader tegevusgruppidesse


Leader on Eesti maaelu arengukava (MAK) 2014-2020 meede, mille eesmärk on edendada kohalikku algatust, jagades kohaliku strateegia alusel toetust erinevatele projektidele.

Haldusreformi toimumise järgselt kuulus Toila vald kahte Leader tegevusgruppi – Virumaa Koostöökogu (endise Kohtla valla territooriumi osas) ja Kirderanniku Koostöökogu (endise Toila ja Kohtla-Nõmme valdade territooriumite osas). 28. novembril 2018 toimunud vallavolikogu istungil otsustas volikogu lõpetada liikmelisus mittetulundusühingus Virumaa Koostöökogu. Otsus tugines vajadusel käsitleda ja mõtestada valda ühe konkreetse piirkonnana ning selle terviklikku arendamist läbi Kirderanniku Koostöökogu toimepiirkonna.
Kirderanniku Koostöökogu järgmine projektide taotlusvoor toimub 2019. aasta märtsikuus, kus kõikidel endise Kohtla valla territooriumil tegutsevatel juriidilistel isikutel on võimalik toetust taotleda, sh kõikidel teistel juba varem Kirderanniku Koostöökogu toimepiirkonda kuulunud ettevõtetel ja mittetulundusühendustel.

Kirderanniku Koostöökogul on määratletud kolm olulist arenguvaldkonda:
  • Ettevõtlus – uuenduslike toodete ja teenuste juurutamine, põllumajandustoodete väärindamine, kohaliku toidu tootmine ja turundamine, sellega seotud tegevused, kohalik käsitöö ja turism.
  • Elukeskkond – füüsiline, sotsiaalne, noortesõbralik ja turvaline.
  • Inimese areng – ettevõtlikkushoiakud, silmaring ning oskusteave, kultuuri- ja spordielu, sh turismi- ja elukeskkonna kujundajana ning viljelejatele majandusliku väljundi pakkujana, kogukondlik integratsioon, tööhoiakute kujundamine, praktikavõimalused noortele.
2019. aasta märtsikuu taotlusvoorus jagatakse toetusi 1) ettevõtluse arendamiseks ja kompetentside tõstmiseks, 2) elukeskkonna arendamiseks ja 3) koostöö ja ühistegevuse arendamiseks. Täpsem info toetusvõimaluste kohta Kirderanniku Koostöökogu veebilehel www.kirderannik.ee

Mehis Luus
arendusnõunik

No comments:

Post a Comment