Monday, December 10, 2018

Vürst Volkonski jäädvustas Toilas ajalugu


2018. aasta on kuulutatud Euroopa kultuuripärandiaastaks. Eesti maastikel on teeviitadega tähistatud meie kultuuriloos oluliste inimeste sünnipaigad, kuid paraku pole tähistuste tagant võimalik leida süstematiseeritud ja olulist baasinfot nende inimeste elu ja loomingu kohta. Selle puudujäägi kaotamiseks ongi ERM-i ja Eesti Kultuurkapitali toel ellu kutsutud projekt "Sünnipaik". Projekti tulemusena on juba kaardistatud pea kolmesaja suurkuju sünnikohad, millest osa on ka meie vallas. Projekti tulemusena luuakse digitaalne andmekogu, mis on avalikult kättesaadav veebiplatvormidel. Iga suurkuju sünnikohal filmitakse tema loomingut või saavutusi iseloomustav u 30-40 sekundiline videoklipp kohaliku kooliõpilase ettekandes.
Klippidest kujuneb e-ERMis suurkujude virtuaalnäitus. Iga paik varustatakse QR-koodiga, et ka kohapeale sattudes oleks võimalik seda klippi vaadata.

16. novembril hommikul kohtusime Peeter Volkonski ja tema võttemeeskonnaga, et salvestada kaks klippi projekti "Sünnipaik" jaoks.
Alustasime Pühajõelt Kohvimäe talust, kus on Abram Simoni sünnikoht. Toila Gümnaasiumi abiturient Elo-Mari Truupõld luges seal linti katkendi Abram Simoni elulookirjeldusest, mille Simon saatis Eesti Rahva Muuseumile 1925. aastal.
Altkülas, Kaarli Aluoja sünnipaigas, luges teksti sisse 3. klassi noormees Marten Aluoja, kelle vanavanaisa Evald ja Kaarli Aluoja kandsid mõlemad enne eestistamist perekonnanime Otto ja olid sugulased.
Loodan, et vaatamata külmale tuulele ja külmetavatele kätele/jalgadele said nii Elo-Mari kui ka Marten toreda kogemuse võrra rikkamaks.

Kaarli Aluoja sünnipaiga filmimine eeldas tõelist meeskonnatööd.

See on väga tore, et Sünnipaikade projekt ka Toila kanti jõudis. Eks vanemad inimesed ikka ju veel teavad, kes olid Abram Simon ja Kaarli Aluoja ja millise jälje nad nii Toila kui ka terve Eesti kultuurilukku jätnud on. Aga noored ilmselt ei tea. Seepärast ongi hea, kui need inimesed ja nendega seotud paigad saavad ajaloo jaoks jäädvustatud.

Lea Rand
Autori foto



No comments:

Post a Comment