Monday, December 10, 2018

Ülevaade Toila Vabatahtliku Merepääste tegemistest 2018. aastal


Toila Vabatahtlik Merepääste kuulub üleriigilisse merepääste esindusorganisatsiooni Eesti Vabatahtlik Mere- ja Järvepääste. Samuti on sõlminud koostööleping ning määratud tegevuspiirkonna mõistes prioriteetseks merepäästeüksuseks Politsei- ja Piirivalveameti poolt. Ühing on asutatud 2007. aastal, olles taasiseseisvunud Eestis esimene registreeritud merepäästeüksus. Ühingu asutajaks olid kohalikud inimesed, kes tunnetasid vajadust suurendada veeohutusega seotud turvalisust Ida-Viru keskregioonis.

2018. aasta esimeses pooles korraldas Toila Vabatahtlik Merepääste koostöös partneritega Toilas väikelaevajuhtide koolituse. Ühingu eestvedamisel on neid sadamas korraldatud viimasel viiel aastal. Järgmisel aastal korraldatava koolituse info pannakse üles kohe aasta algul ning koolitusgrupi suuruseks on taaskord maksimaalselt 15 inimest. Huvilised saavad info ühingu facebooki seinalt või kodulehelt. Kel on kindel soov juba olemas, võib oma huvist märku anda toila@vomare.ee aadressil. Sellisel juhul võib kindel olla, et oluline info jõuab kindlasti kohale.
Ühing viis möödunud aastal läbi kaks olulist projekti, mis mõlemad said toetust Leader programmist. Ettevõtlustoetuse meetmest taotleti toetust majutusvõimaluse arendamiseks Toila sadamas, merepääste maja nö otsaruumis. Suveks sai valmis tasemel majutusvõimalus, mida kutsutakse Kaptenite sviidiks ning mis on mõeldud nii ühingu külaliste, koolitajate ja partnerite majutamiseks, kui ka Toilat külastatavatele turistidele. Aktiivsem pakkumine nt Booking.com`is algab 2019. aasta suveperioodist. Majutusteenuse pakkumisest saadav tulu suunatakse otse ühingu liikmete (vabatahtlike merepäästjate) koolitamisesse, varustuse soetamisse ning tehnika hooldamisse. Teiseks projektiks oli ajaloolise puidust päästepaadi “Tuule” taglastamine. Puupaadi ehitamine oli tõeline kogukonnaprojekt, kus läbi Hooandja.ee portaali said kõik huvilised paadi ehitusse reaalselt panustada. Taglastusprojekti tulemusena sai Tuule endale masti ja purjed ning alates järgmisest navigatsioonihooajast on ühingul võimalus ka kõiki häid toetajaid meresõiduga tänada.
Möödunud navigatsioonihooaeg jääb meelde rohkete pukseerimistega otse Toila sadama sisse- ja väljasõidul. Vajaduse tingis peamiselt madal veetase ning akvatooriumisse sisse uhtunud liiv, mida kalade kudemisaja tõttu ei olnud vallal võimalus hooaja alguses välja kaevata. Kogemuse võrra said kindlasti rikkamaks nii meie ühingu poolt pukseerimistes osalenud vabatahtlikud kui ka paadiomanikud, kellest nii mitmelegi olid sedasorti toimetused esmakordsed. Ühing on esitanud uue projekttaotluse 2-aastase treening- ja harjutustegevuse toetamiseks, mille ametlik toetusotsus peaks laekuma 2019. aasta I kvartalis ja mille sisuks on erinevad koosharjutamised naaberühingutega kui ka eraldi harjutuspäeva korraldamine kohalikele paadimeestele, et igaüks saaks vajaduse tekkimisel aru, kust poolt vabatahtlikud lähenevad ning kuidas nt pukseerimised merepäästealusega käivad.
Augustis toimus juba traditsiooniks saanud üleriigiline merepäästeõppus “Toila”, kus korraldajateks Toila vabatahtlikud. Osalevatest üksustest kõige kaugem oli kohale sõitnud Jaagupist Pärnumaalt. Lisaks vabatahtlikele osalesid üksused nii Politsei- ja Piirivalveametist kui Päästeametist. Järgmisel aastal saab tähistada 10. aastat järjestikku augustikuu õppust Toilas.

Ühingu liikmeskonnast said käesoleval aastal Politsei- ja Piirivalveameti poolt tunnustatud merepäästjateks Katrin Pukk, Kristi Ruusamäe, Lauri Reidma ja Marek Mark. Kokku on ühingul vabatahtliku merepääste I-astme baaskoolituse läbinuid 11 inimest ja II-astme meeskonnajuhi koolituse üheksa inimest.
Rahvusvahelise koostöö alla liigitusid nii ühingu liikmete õppereis Bremenisse Saksamaal kui liikme Maanus Lilleorg osalemine IMRF`i (International Maritime Rescue Federation) poolt koordineeritavas meeskonnavahetuse programmis IMRF Lifeboat Crew Exchange Taanis. Programmi näol on viiendat aastat toimunud nädalase meeskonnavahetusega üle Euroopa, kus erinevate riikide vabatahtlikud läbivad sihtriigis küllalt intensiivse programmi. Ühingu teistel liikmetel õnnestus võõrustada samal nädalal Eestis viibinud vabatahtlikke. Meie hinnangul on tegemist parima koostööprojektiga Euroopas. Toilast on varem programmis saanud osaleda Mehis Luus (Inglismaa), Egon Lilleorg (Saksamaa), Andres Aadumäe (Taani), Meelis Tint (Rootsi).
Ühing finantseerib oma tegevusi, kus kõige enam vahendeid kulub varustuse hoolduse ja soetuse ning tehnika korrashoiule, peamiselt läbi liikmemaksude ja toetajaliikmete. Viimastele kuulub meie kõige erilisem tänu, kuna ca 30 inimest, kes ei ole ühingu liikmed, peavad ühingu olemasolu ja tegevust sedavõrd oluliseks, et toetavad ühingut igakuisete kannetega, ja nii juba vähemalt viimased viis aastat. Ühingu toetajaliikmeks saamisest loe ühingu veebilehelt http://toilamerepaaste.weebly.com. Päästekaatri kohatasu vabastus Toila valla poolt on samuti suureks abiks ning erinevate sihtfinantseeringutega toetab ühingu tegevust ka Politsei- ja Piirivalveamet. Suureks abiks on ka Siseturvalisuse toetusprogramm, mida varem on koordineerinud Ida-Viru Maavalitsus ja nüüd käesolevast aastast omavalitsusliit.
Novembris toimunud üldkoosolekul valiti ühingu juhatuse liikmeteks Meelis Tint, Kristi Ruusamäe ja Mihkel Sarv.
Ilusat aasta lõppu ja turvalist uut navigatsioonihooaega!
Aitame inimesi merel!

Toila Vabatahtlik Merepääste juhatus




No comments:

Post a Comment