Monday, December 10, 2018

Kokkulepitud ideedest täitumiseni


Möödunud on üks aasta – oluline periood uue Toila valla tekkimisest ning selle aja jooksul oleme ühiselt kogu vallavalitsuse tubli meeskonnaga, volikoguga, valla asutustega, ettevõtetega, koostööpartneritega kuni üksiku vallakodanikuni välja, teinud sisukat ja tulemuslikku tööd. See ülevaade ei kajasta kogu meie senist tegevust, aga näitab siiski, mis on meie ühised saavutused.

Kohtla-Nõmme piirkond
Kohtla-Nõmme Rahvamaja fassaad.
Töövõtuleping ehitustööde teostamiseks on sõlmitud ning tööd käivad. Talve saabumisega on tööd küll seiskunud, kuid alustatakse uuesti kohe kevadel. Hankelepingu kohaselt peavad tööd olema lõpetatud juunis 2019. Töid teostatakse valla omavahendite (laenu) arvelt ning keskendutakse vaid esifassaadi kordategemisele, mis on hetkel varisemisohtu tõttu piiratud.
Korterelamu aadressiga Juurdeveo 5a lammutamine Kohtla-Nõmmel.
Vallavalitsus tellis korterelamu lammutusprojekti ning viis läbi lammutustööde hanke, selgitas välja pakkuja ning hoone sai lammutatud septembris. Tööde teostamist toetas Kredex läbi kohalikele omavalitsustele mõeldud kasutusest välja langenud korterelamute lammutamistoetuse. Kohtla-Nõmmel ootavad lammutuse järjekorras veel mõned elamud ning tööstushooned, millest viimaste lammutamist toetatakse läbi Keskkonnainvesteeringute Keskuse.
Kohtla-Nõmme jalg- ja jalgrattatee projekteerimine ja ehitamine. Hange on välja kuulutud ning pakkumuste esitamise tähtaeg on 21.12.2018. Edukas pakkuja leitakse ja kinnitatakse jaanuarikuu alguses, misjärel alustatakse talveperioodil kergtee projekteerimisega, sh maakasutuslepingute sõlmimisega ning ehitustööd algavad kõikide eelduste kohaselt vahetult enne suve. Projekti lõpptähtajaks on detsember 2019. Projekti toetab EAS läbi linnapiirkondade arendamise kava.
Kohtla-Nõmme laululava.
Peale valdade ühinemist pidas vald erinevaid nõupidamisi kultuuriinimestega ning käis välja mõtte, et statsionaarse laululava rajamise asemel Kohtla-Nõmmele oleks mõistlik soetada teisaldatav moodullava, mida saaks kasutada kõikide valla suursündmuste läbiviimisel. Mõistes aga, kui oluline on statsionaarse laululava (laulukaare) olemasolu Kohtla-Nõmme asulale, liigume aktiivselt edasi lava rajamisega. Ehitusperiood on kavandatud aprill-juuni 2019. Projekti toetab PRIA ja Kirderanniku Koostöökogu.
Kohtla-Nõmme skatepargi rajamine.
Projektdokumentatsioon on valmis ning pärast esimest nurjunud hanget kuulutatakse välja järgmine hange, mille tulemusena sõlmitakse leping hiljemalt jaanuaris 2019. Tööd Eesti Kaevandusmuuseumi territooriumil algavad koos kevade ja sobilike ilmastikuolude saabumisega. Tööde orienteeruv kestvus on üks kuu. Vallavalitsus loobus esialgselt kavandatud 1-rambilisest skateväljakust, kuna see oli liialt kallis ja ühetaoline ning koostöös kohalike noortega leidsime alternatiiviks betoonist kaussja skateväljaku, mis saab olema omanäoline tervel Ida-Virumaal ning kuhu tullakse sõitma tõenäoliselt kaugemaltki. Täiendavalt on plaanis 2019. aastal alustada koostöös professionaalsete ekstreemsportlastega skatepargis huviringi, mille sihtgrupiks võiksid olla kogu Toila valla noored. Projekti toetab PRIA ja Kirderanniku Koostöökogu.
Kohtla-Nõmme raamatukogu/ postipunkti kolis uutesse ruumidesse, mis asuvad Kohtla-Nõmme Kooli hoones.
Kohtla-Nõmme koolile on soetatud IT õppe taristu projektist 2 sülearvutit, 3 lauaarvutit, 1 projektor.

Kohtla piirkond
Valaste joa trepistiku ja matkaraja rajamine. Tööd Valaste joa taasavamiseks käivad vastavalt planeeritud ajagraafikule ning peaksid lõppema käesoleva aasta detsembri lõpuks. Hetkel on kõik ligipääsud joale suletud, kuna tegemist on ehitustsooniga, kus kõrvalistel isikutel on keelatud liikuda. Nagu ikka keerulisematel ehitustel, on ka Valaste joa projektis mõningaid tagasilööke, kuid kindlasti leitakse neile ehitaja, valla spetsialistide ja omanikujärelvalve koostöös lahendused. Lõpptulemuseks saab Valastest atraktiivne külastuskeskkond, mida rikastab mööda klindi alust metsa looklev matkarada, laudtee. Projekti lõpetamisest ja nö lindilõikamisest annab vallavalitsus teada valla veebilehe kaudu ning seejärel on kõik oodatud Valaste juga külastama. Projekti toetab EAS läbi Piirkondade konkurentsivõime tugevdamise progammi.
Heakord: Tallinn-Narva maantee äärde istutasime 20 mägimändi ja korrastasime jäätmemaja ümbruse.
Ontika kaldale, kus armastatakse nautida merevaadet panime pingi ja prügikasti, vältimaks prügi loopimist looduskeskkonda.
Valaste küla tee äärde on paigaldatud tänavavalgustus.
Sotsiaal: puudega inimesele kohaldasime eluruumi. Ühele kodule paigaldasime kaldtee.

Toila-Voka piirkond
Hajaasustuse programmi läbiviimisest
2018. aasta Hajaasustuse programmi esitati kokku 26 taotlust vee- ja kanalisatsioonisüsteemide rajamiseks või rekonstrueerimiseks maksumusega ca 145 tuh eurot. Programmi loogika kohaselt katab projekti kuludest ⅓ riik, ⅓ kohalik omavalitsus ning ⅓ toetust taotlev majapidamine.
Riigi eraldus 2018. aastal oli summas 26 tuh eurot, millele vald lisas omalt poolt 30 tuh eurot ning millega saavad toetust 12 majapidamist, sh 1 korteriühistu. 14 taotlust jäi rahuldamata ennekõike toetusvahendite lõppemise, mitte vajaduse puudumise tõttu ning loodame, et kõik negatiivse toetusotsuse saajad ei pea toetuse saamist iseenesest mõistetavaks ja mõistavad valla hindamiskomisjoni poolt tehtud valikuid. Taotluste hindamisel on kõige kaalukamaks kriteeriumiks kasusaajate arv majapidamises. Programmist toetatakse ka autonoomsete elektrisüsteemide ja juurdepääsuteede rajamist, kuid vald on seadnud prioriteetseks vaid vee- ja kanalisatsioonisüsteemide rajamise.
Toetuse saajatega sõlmib vallavalitsus toetuslepingu ning majapidamised saavad töödega alustada. Toetust mittesaanutele saab soovitada järgmist taotlusvooru 2019. aasta kevadel, kus loodetavasti on ka riigi ja kohaliku omavalitsuse enda panus juba suurem, et oleks võimalik rohkemaid taotlusi rahuldada.
Toila sadama tolmuvabaks muutmine.
Projekt, mida põhjaranniku suurim kalasadam (püügimaht ca 800 tonni aastas) oli pikalt oodanud, sai detsembrikuu hakul valmis. Kogu sadamaala sai asfaltkatte, mis vähendab kala lossimisega seotud kitsaskohti, korrastab sadamaala ning määratleb eraldi vahendite hoiualad. Projektiga rajati ka suur paadi kujuline betoonist haljasala, kuhu kevadel istutatakse 3 mastimändi. Projekti toetas 100%-liselt PRIA ja Virumaa Rannakalurite Ühing (käibemaks ei olnud abikõlblik osa).
Toila rannaala jõudlusväljak.
Eesti Olümpiakomitee ja Coca-Cola viisid kevadel läbi konkurssi, mille raames otsiti Eestis kohti, kuhu paigaldada avalikud jõudlusväljakud. Projekti tingimustes oli punkt, mille järgi peab asukoht olema hästi ligipääsetav rekreatsiooniala. Valla poolt pakuti välja Toila avalik rannala, mis osutus ka valituks. Lisaks Toila vallale saab sarnase jõudluslinnaku Ida-Virumaal ka Sillamäe. Jõudluslinnak on oma sisult 5x8 meetrisel alal paiknev metalltorudest turnimisala ning mille paigaldamine pidi toimuma juba sügisel, kuid kandub kõigi eelduste kohaselt kevadesse.
Toila rannaala võrkpalliväljakud.
Projekt, mida toetati PRIA ja Kirderanniku Koostöökogu poolt, sai valmis detsembrikuu alguseks. Rannaalal paikneva väljaku uus lahendus näeb ette kõikidele tingimustele vastavaid kahte väljakut, kus lisaks harrastajatele on võimalik läbi viia võistlusi. Väljaku avamine toimub 2019. aasta suve hakul, mil Voka Spordi- ja Kultuurikeskuse eestvedamisel korraldatakse seal esimene võistlus.
Projektiga planeeritakse täielikult rekonstrueerida Toila avalikul rannaalal paiknev ning amortiseerunud rannavõrkpalli väljak. Uus lahendus näeb ette kõikidele tingimustele vastavaid kahte väljakut, kus lisaks harrastajatele oleks võimalik läbi viia võistlusi. Projekti koostamisel on arvestatud kõikide rannavõrkpalli väljakutele tehtavate soovitustega, sh selle paiknemisega päikese suhtes suunal loodest kagusse. Hange on planeeritud läbi viia septembris-oktoobris ning ehitusega alustada aprillis-mais. Projekti toetab PRIA ja Kirderanniku Koostöökogu.
Voka lasteaed Naksitrallid rühmaruumide remont. Valla eelarvest eraldatud vahendite toel renoveeritakse käesoleva aasta lõpuks Voka lasteaia rühmaruumid, mis olid varasemalt kasutuses Voka perearsti poolt. Rühmaruum võetakse kasutusele 2019/2020 õppeaastast.
Ühisveevärgi ja kanalisatsiooni taristute korrastamiseks esitas vallavalitsus projekti Keskkonnainvesteeringute Keskusele, mille sisuks oli vee- ja kanalisatsioonitrasside rajamine Toilas Uus, Liiva ja Krisi tänavale. Projekti sisuks oli projekteerimine ja ehitamine ning positiivse rahastamisotsuse järel alustatakse töödega 2019. aastal.
Heakord: Kodanikualgatusel koostöös vallavalitsusega loodi Toila Õitepark.
Koostöös Toila kauplusega paigaldati uued lillepotid ja lilled aleviku keskele, et ühtlustada meie aleviku üldmuljet. Analoogne koostöö jätkub istutusalade multshiga ja graniitkillustikuga katmisega.

Toila Gümnaasiumile on soetatud IT taristu projektist 4 sülearvutit, 5 lauaarvutit, 2 projektorit.


Eve East
Toila vallavanem

No comments:

Post a Comment