Monday, December 10, 2018

Millised on meie noorte tegelikud võimalused huvitegevuses?


Novembrikuus viis Toila vald läbi huvihariduse- ja tegevuse küsitluse, millele vastas kokku 125 noort. Kõige enam vastajaid oli Kohtla-Nõmme piirkonnast (60), Vokast (22), Toilast (11). Vastajad olid vanuses 7-24 eluaastat, lisaks kuus kuni 45 aastast Toila valla elanikku. Ülejäänud vastajad asusid Järve külas, Sakal, Ontikal, Konjus jms. Küsitluse eesmärgiks oli kaardistada noorte ootused ning vajadused huvitegevuses osalemiseks. Lisaks kogusime tagasisidet Toila valla noorte hetkeseisust huvihariduses- ja tegevuses osalemisest, et saaksime ülevaate tänastest võimalustest ja noorte hõivatusest huviringidega seoses. Kogutud info on oluliseks sisendiks uue huvihariduse ja huvitegevuse kava koostamisel, riigi täiendava rahalise toetuse saamiseks. Antud kava peab olema esitatud 15. jaanuariks.


Hea meel on tõdeda, et 75,2% kõikidest vastanutest peab Toila vallas pakutavaid huviringe kättesaadavaks (võttes arvesse maksumus, asukoht jms). Kõige enam eristub aga Toila piirkond, kus suur osa vastanuid toob takistuseks välja transpordi puudumise Toila ja Voka vahel. Vokas asub noortekeskus ja spordihoone, kus on võimalik veeta vaba aega või tegeleda huvitegevusega. Noored tunnistavad, et Voka noortekeskuses toimub palju põnevaid tegevusi, kuid sinna saamine on nende jaoks keeruline. Võrdluseks siinkohal võib tuua 2017. aastal Eestis läbiviidud uuringu „Huvihariduse ja huvitegevuse pakkujad ning noorsootöötajad kohalikes omavalitsustes” tulemused, kus samuti ilmnes teravalt transpordi küsimus kui olulise huvitegevuse kättesaadavuse mõjutaja. Oleme vallavalitsuses antud teemast teadlikud ning otsime võimalusi selle lahendamiseks.

Tulemustest selgub, et Kohtla-Nõmme kool on üheks peamiseks huvitegevuse pakkujaks antud piirkonnas. Suur hulk vastajaid tõi seal välja just koolis pakutavad võimalused huvitegevuses osalemiseks. Kui kool huviringe korraldab, siis on seal ka huvilisi. Lisaks uute huviringide loomisele soovivad noored toimumiskohaks ikkagi kooli. Ka 2017. aasta üle Eestilises uuringus selgus, et Ida-Virumaal tegutsevad omavalitsused ise aktiivselt selle nimel, et huvitegevus toimuks, kuid omaalgatuslikku (MTÜ-de või äriühingute näol) huvitegevust või haridust ei pakuta. Antud aspekti kinnitas ka Kohtla-Nõmme piirkonnast tulnud vastused. Kohtla-Nõmmel osalevad aktiivselt noored tantsuringis, arvutiringis, mudilaskooris ning robootikas. Eriti hea meel oli näha saabunud vastustest, et suur hulk Kohtla-Nõmme kooli õpilasi tegutseb noorteühenduses ELO, mida juhib kooli huvijuht Imbi Tito. Siiski peab tõdema, et sportimise võimalused (huvitegevus) on Kohtla-Nõmmel täna kesised ning noor peab spordiringist/trennist osasaamiseks minema Kohtla-Järve spordihoonesse. Sama kehtib ka muusika- ja kunstikooli osas, kus osaletakse Kohtla-Järve koolide õppetöös.

Ka Toila piirkonna puhul on oluliseks huvihariduse- ja tegevuse pakkujaks just kool. Nooremad õpilased on toonud välja osaluse Toila Muusika- ja Kunstikoolis. See näitab, et Toila Gümnaasiumi juures tegutsev huvihariduse kool on õpilaste jaoks oluline ning peame tegema tööd selle nimel, et see saaks veel paremaks. Väga positiivne oli näha tulemustest seda, et mitmed vastanud noored osalevad Toila Gümnaasiumis rahvatantsus.

Voka noorte jaoks on oluliseks huvitegevuse pakkujaks Vokas asuv noortekeskus, kus osaletakse kokaklubi tegevustes, fotoringis, koomiksiringis ning noortekeskuse juhataja Elisabethi läbiviidavas tantsuringis. Sporditrennides käiakse enamasti ikkagi Jõhvis (va Discgolf, mis toimub Vokas).

Kohtla piirkonnas elavad noored osalevad enamasti Kohtla-Järve spordiklubide, muusikakooli ning kunstikooli tegevustes. Erandina saab tuua välja Järve noortekeskuse juures tegutseva „Viis tähte” tantsuringi, mida juhendab noortekeskuse juhataja Ainikki Seppar.

Küsimusele, millistest huviringidest ollakse veel huvitatud, vastas veerand vastajatest, et ei oska öelda või ei ole selliseid huviringe, mis huvitaks. Noored tõid välja suurel hulgal erinevaid spordialasid, mida võiks vald veel pakkuda ja korraldada (ujumine, kergejõustik, korvpall, jalgpall, maadlus, tennis). Küsitluses on vastanud ka üks lapsevanem, kes rõhutab just kergejõustikutrenni olulisust, mis võiks Toilas või Vokas toimuda.

Lisaks on tuntud huvi fotograafia, tantsimise, laulmise, näiteringi ja kunstiringi vastu. Piirkonniti selgeid väljajoonistunud soove vastustest aga ei eristunud. Eraldi tasub tuua välja programmeerimise/ robootika, matkade, keemia ja puutöö ringide soove.

Saadud info on meie jaoks väga väärtuslik. See annab võimaluse mõelda hoolikalt läbi, mida huvitegevuse valdkonnas pakkuda ning millised on noorte tegelikud vajadused. Selge on see, et isegi kõige parema tahtmise juures ei suuda me pakkuda kõike, mida soovitakse. Kas see oleks ka mõistlik, on juba ise küsimus. Küll aga saame teha kõik endast oleneva, et noorte vaba aeg oleks aktiivselt ja kasulikult sisustatud ning see oleks nendele ka tegelikult huvitav ja kasulik.

Uuel aastal on hetkel planeeritud kaks uut huviringi. Näitering Lembit Pritsu juhendamisel, näidend Toila pritsumeeste ajaloost, mille esietendus on planeeritud 2019 kevadeks. Antud näiteringi on oodatud kõik huvilised (sh täiskasvanud). Teise põneva huviringina oleme planeerinud Kohtla-Nõmmele ekstreemspordi huviringi, mis hakkab toimuma uuel aastal valmivas skatepargis. Huviringi läbiviijateks saavad olema ekstreemspordi tegijad.

Lähiajal on planeeritud kohtuda Toila valla koolide, noortekeskuste ja rahvamajade esindajatega, et arutada veelkord üle vallas pakutavad huvitegevuse võimalused. Juhul, kui kellelgi on veel ideid, ettepanekuid huvitegevuse korraldamiseks või kindla huviringi läbiviimiseks, siis võtke minuga kindlasti ühendust.

Kerda Eiert
abivallavanem

No comments:

Post a Comment