Tuesday, November 12, 2019

Killuke inspiratsiooni Viljandist



6. septembril käis 35 Toila valla eakat koos omastehooldajate ja Toila valla esindajatega inspireerival väljasõidul Viljandis. Sõidu eesmärgiks oli näha sealse piirkonna häid kogemusi ning seeläbi innustada ka meie oma valla inimesi kodanikualgatusi ellu viima ja ühiskonnas veelgi enam kaasa rääkima. Kuidas ühiselt luua keskkond, et meie valla väärikatel oleks siin hea olla? Milline on iga inimese enda panus ja valmisolek selle keskkonna loomisel?

Viljandis võtsid meid vastu abilinnapea Janika Gedvili ja sotsiaalameti juhataja Livia Kask, kes tegi põhjaliku ülevaate Viljandi linna sotsiaalvaldkonnast. Saime kinnitust nende väga heast sotsiaalvaldkonna koostööst ning kadedust tekitav on MTÜ-de arv, mis linna jaoks olulisi sotsiaalteenuseid osutavad. Nad toonitasid, et nad ei kujutaks ettegi ise jõuda kõike teha, kui ei oleks MTÜ-sid, kes teatud teenuseid pakuvad (tugiisiku teenus, soe toit, toidupank jms).
Seejärel tutvustas oma tegevust Viljandi pensionäride liidu esimees Jaak Värnik. Juba oma olemusega pani ta saali kihama ning pakkus jutuga kuhjaga inspiratsiooni.

Oma tegemisi tutvustas ka Hillar Saar Viljandi maakonna pensionäride ühendusest. Tema rõhutas kuulajatele oma algatuse olulisust ning toonitas „Me tegime seda kõike ise”. Tegevused, mida need kaks meest eest veavad, on aukartust äratavad. 27 erinevat huviringi eakatele (sh eraldi meeste ring), loodud 80+ ja 65+ eakate grupp, oma kartulimaa loomine, et naised saaksid kevadel ikka näpud mulda pista; kepikõnnipäev koostöös Politsei- ja Piirivalve ning Päästeametiga jne. Antud loetelu on vaid väga väike osa nende tegemistest. Häid ideid, algatusi ja tegevusi on nendel lihtsalt nii palju.
Päeva jooksul tutvustati meile veel Viljandi päevakeskuse teenuseid ning räägiti omastehooldusest. Kui jutud räägitud ning kogemused jagatud, läksime ühiselt Viljandi Pärimusmuusikaaita, kus ootas meid ekskursioon.

Ehkki päev oli intensiivne, saime siiski palju uut informatsiooni, häid emotsioone ning olime ümbritsetud mõnusa seltskonnaga. Päev mis puudutas ning pani mõtlema, kuidas meil võiks olla...
Viljandisse sõites mõtisklesime ja unistasime, mis võiks Toila vallas eakatel olla ja kuidas seda saavutada. Mõtlesime, mis tegevus innustaks Toila valla väärikas eas mehi oma kodust välja tulema. Arutlesime, kuidas kaasata vallas veelgi rohkem eakaid korraldatavatele tegevustele/ üritustele. Toimunud sõit andis justkui kõikidele tekkinud küsimustele vastused ning kindluse, et oleme oma ideede ja tegevustega õigel teel.

Tagasi tulles arutlesime ka bussis kogetu üle. Oli äärmiselt hea meel näha inimesi, kes olid õhinas uute ideede genereerimisest ning tänulikud saadud kogemuse üle.

Antud inspiratsioonipäeva toetasid Kohaliku Omaalgatuse Programm, MTÜ Meie Heaolu, Toila Vallavalitsus.


Kerda Eiert
abivallavanem

No comments:

Post a Comment