Tuesday, November 12, 2019

Milleks on vaja operaatorineutraalset tele- ja internetivõrku?



Töö, vaba aeg ja üldine elukvaliteet sõltub tänapäeval suuresti kiire andmeside võimalusest. Kuigi suuremates Eesti linnades on kiire tele- ja internetivõrk tihtipeale juba enesest mõistetav, siis paljudel eestimaalastel puudub täna üldse interneti püsiühendus. Elektrilevi on aga alustanud Eesti esimese operaatorineutraalse tele- ja internetivõrgu ehitamist, mis hakkab lahendama väljaspool suuri linnu olevate kodude internetimuresid.
Kaasaegseid televisiooniteenuseid ja kiiret interneti võimaldav sidevõrk on Eestis täna monopoolses seisus. See tähendab, et iga sideoperaator – Telia, Elisa, Tele2 või keegi järgmine – peab kliendini jõudmiseks rajama oma võrgu. Kuid sellisel monopoolsel võrgul on terve rida kitsaskohti.

Täna ei jõua kvaliteetsed tele- ja internetiteenused paljudeni, kes seda soovivad, sest võrgu rajamine üksiku kliendini ja seda eriti maapiirkondades on sideoperaatorite jaoks liiga kallis. Nad võiksid ju keskenduda kvaliteetse teenuse tagamisele, aga kui suuri summasid tuleb kulutada ka sideliinide ehitamisele ja kaabli maasse kündmisele, siis on mõistetav, miks operaatorite haare suurtest linnadest kaugemale ei ulatugi.
Lisaks, isegi kui võrk kohale jõuab, puudub kliendil tihtipeale igasugune valikuvõimalus. Kui üks on juba teinud kulutused võrgu rajamiseks, siis ei näe teine põhjust suurt investeeringut ette võtta ja paralleelseid liine sama kliendini ehitada. Kliendi jaoks tähendab see aga fakti, et leppida tuleb ainult ühe teenusepakkuja valikuga ning hinna kujundamisel on kõik ohjad monopoolses seisus sideteenuste operaatori käes.
Need kitsaskohad lahendab operaatorineutraalne võrk, mis on teenuse osutajatele vaba ligipääsuga. Oma teenuseid saavad Elektrilevi operaatorineutraalses võrgus pakkuda kõik Eesti sideoperaatorid. Ühte liini pidi võivad sõbralikult joosta nii Telia, Elisa, Tele2 või ka mitmete teiste teenused.

Kes sellest võidavad?
Ennekõike võidavad kliendid, kuna ühe operaatorineutraalse võrgu rajamine on soodsam ning seetõttu on suurem võimalus jõuda suurtest linnadest välja kõikide nendeni, kellel täna puudub ligipääs kvaliteetsetele tele- ja internetiteenustele. Lisaks tekib klientidel valikuvabadus. Nad saavad valida erinevate operaatorite teenuste vahel ning teenuse vahetamine käib lihtsalt. Teenuse hinda ei dikteeri enam monopoolses seisus sideoperaator, vaid operaatorite vahel tekib ühe kliendi pärast võitlemiseks konkurents. Kliendi jaoks tähendab paranenud konkurentsiolukord üldiselt soodsamat teenuse hinda.
Teiseks võidavad ka operaatorid, kuna nad ei pea enam kulutama miljoneid eurosid selleks, et rajada sadu kilomeetreid sideliine väljaspool suuri linnu klientideni jõudmiseks. Elektrilevi teeb selle nende eest ära ja rajab operaatorineutraalse võrgu. Seega operaator jõuab väiksemate kuludega suurema hulga klientideni.
Kolmandaks võidab Eesti regionaalne areng. Kaasaegsete tele- ja internetiteenuste viimine suurtest linnadest kaugemale tähendab, et mitmetes Eesti piirkondades tekivad paremad võimalused tegeleda ettevõtlusega või teha kaugtööd. See omakorda annab paljudele eestlastele võimaluse senisest tööst loobumata soovi korral linnadest välja kolida. Kiire interneti toomisest valda peaksid olema huvitatud ka kohalikud omavalitused, kus rahvastiku arv on kiirelt vähenemas. Tänapäevased andmesidelahendused pakuvad uusi töö tegemise võimalusi ja see aitab kohalikku valda töökohti tekitada.

Millal tuleb operaatorineutraalne võrk?
Elektrilevi on täna ehitamas Eesti esimest operaatorineutraalset võrku, mis järgmise nelja aasta jooksul peaks ulatuma kuni 200 000 kliendini üle Eesti.

Toila vallas käib Elektrilevi operaatorineutraalse võrgu ehitus praegu Kohtla-Nõmmel. Koos ehituse algusega on avatud ka võimalus Elektrilevi kiire interneti võrguga liitumiseks. Seejuures lõpeb Kohtla-Nõmmel 9. novembril kõige soodsam liitumise voor.
Elektrilevi kodulehelt saab kontrollida, kas konkreetsel aadressil on liitumine juba võimalik. Kui aadress ei ole veel plaanides, tuleks soovijatel esitada seal samas kodulehel avaldus.


Elektrilevi sidekapp. Operaatorineutraalses võrgus saavad oma tele- ja internetiteenust sõbralikult koos pakkuda kõik Eesti sideoperaatorid.

Oliver Ruus, Elektrilevi taristuliitumiste teenuste juht


No comments:

Post a Comment