Tuesday, November 12, 2019

Ülevirumaaline noorte kodu-uurimiskonverents


Foto: Imbi Tito
Tänavune kodu-uurimiskonverents toimus Kohtla-Nõmme Koolis 15. oktoobril.Osalejaid oli Narva, Kiviõli, Kadrina,Rakvere, Haljala, Tamsalu, Lasila, Tapa ja Simuna koolist.

36 esitatud tööst kandsid noored ette 18 ja seda erinevas vanusegrupis (põhikool ja gümnaasium). Oluliselt oli laienenud tööde temaatika – töid oli naljadest, kodumaja, -paiga ja kooli ajaloost, vanavanematest ja noorte väärtushinnangutest tuulegeneraatorite, õiglase kaubanduse ning linna õhu saastatuseni. Esmakordselt oli kolm filmi, neist üks õppefilm, juba teist aastat oli ka viktoriin ja kodukandi aabits. Tänu algklasside õpilastele oli rohkesti ka loovtöid, sealhulgas käsitsi kirjutatud. Algklasside õpilaste aktiivsus annab lootust, et ka tulevikus saab olema Virumaalt loov-ja uurimistöid, mida avalikkusele tutvustada. Lisaks esinesid oma kodulooliste ettekannetega Kohtla-Nõmme ja Illuka kooli õpilased. 

Huvilisi oli kuulama tulnud nii Kohtla-Nõmme alevikust kui Kohtla-Nõmme ajalooringist. 
Peale lõunat külastati Eesti Kaevandusmuuseumi, kus konverentsist osalejatele tutvustati kaevurite rasket tööd nii maa all kui maa peal. Päeva lõpul tunnustati kõiki noori kodu-uurijaid huvitavate ja heade tööde eest ning tõsteti esile koostööpartnerite abiga omanäolisemaid töid.

MTÜ Õpetaja Autähis tunnustas omalt poolt õpetaja elu jäädvustamise eest Tapa Gümnaasiumi õpilast Toomas Joosua Kivisilda ( töö “Arsi Aarma kultuuripärand oma õpilastele“, juhendajad Elle Kivisoo ja Külvi Kivisild).

Iisaku Kihelkonna Muuseum andis oma auhinna Narva Keeltelütseumi õpilaste Artjom Jefimovi ja Jelizaveta Suvorova dokumentaalfilmile“ Kreenholmi asula Narva linna lähistel“, juhendaja Irina Lahtarina.

Lisaks said neli noort publiku auhinna konverentsil oma töö esitluse eest:
Simuna Kooli õpilane Henry Hiire ( töö“ Minu toreda pere elu“, juhendaja Siiri Kanarbik)
Lasila Põhikooli õpilane Denel Karrik (töö “Minu vanavanaema Lilli Karriku elulugu“, juhendaja Tiina Rumm) Tamsalu Gümnaasiumi õpilane Elis Zarubin (töö“ Toidu säästlik tarbimine“, juhendaja Anne Kraubner).
Kohtla-Järve Järve Gümnaasiumi õpilased Marit-Jenna Seppar, Dominika Trejer ja Artjom Esholts (töö“ Õppefilm kodupaigast põhikooli õpilastele (7.-9.kl)“, juhendaja Oksana Nazarova).

Eriauhinna sai uudse teema käsitlemise eest Rakvere Gümnaasiumi õpilane Artur Lvov (töö“ Lühifilm Viru-Nigula ja Aseri tuulegeneraatorite hooldusest“, juhendaja Eve Raja).

Peale õpilaste tunnustati ka õpetajaid-juhendajaid, koole ja abilisi Virumaa noorte kodu-uurimiskonverentsi õnnestumise eest.
Parimaid töid kutsutakse esitlema üleriigilisel juubelikonverentsil 2020.a. kevadel Rakveres.

Täname koostööpartnereid, Kohtla-Nõmme Kooli, Iisaku Kihelkonna Muuseumi, Eesti Kaevandusmuuseumi, MTÜ Õpetaja Autähist, IVOLit ja VIROLit konkursi ja konverentsi läbiviimise eest.

Tiina Grauberg Kohtla-Nõmme Kooli õppejuht
Marge Lepik MTÜ Viru Instituut projektijuht


No comments:

Post a Comment