Tuesday, November 12, 2019

Tibusid loetakse sügisel ehk ülevaade sellest, mis selle aasta jooksul tehtud on


Ehkki aeg-ajalt kostub siit-sealt nurinat, et palju asju on meie vallas veel tegemata või pooleli, siis tegelikult võib öelda, et tehtud on palju ja paljud tööd on veel pooleli või algusjärgus.
Et kõigest ülevaade saada, palusin appi abivallavanem Urmas Aunapi, kes võttis tehtud tööd ja eesootavad tegevused kenasti piirkondade kaupa kokku.

Kohtla-Nõmme piirkond:
Suve alguses valmis Skatepark, mille maksumus oli 28 000 eurot. Kuna noorte seas on sellest saanud populaarne koht, siis on juba mõtteid, kuidas sinna veel erinevaid atraktsioone lisada.
Kohtla-Nõmme Rahvamaja fassaadi renoveerimine läks maksma 170 000 eurot.
Tänavalgustus vahetati energiasäästlikuma LED valgustuse vastu. Need tööd läksid maksma 58 000 eurot.
Enne talve peaksid lõpule jõudma uue laululava ehitustööd. Koos ümbruse korrastamisega on selle projekti hind 58 000 eurot.
Aasta lõpuks peaks valmis saama kergliiklustee Raudtee tänavalt Raudtee peatusesse. Tööde maksumus 245 000 eurot.

Kohtla piirkond:
Valmis on saanud uuendatud Valaste matkarada, milles valla osalus oli kokku 441 000 eurot, lisaks ~80 000 KIK-i toetust. Praegu käib hange ja otsitakse ehitajat, et jätkata töödega, mille käigus lammutatakse vana vundament kalda all, korrastatakse paest piirdeaiad, Valaste parkla, kõnnitee ja remonditakse puust sild üle Valaste oja.
Järve mõisa allee sai asfaltkatte alla. Lähiajal peaks lõpule jõudma ka teemärgistuse tegemine. Koos Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi toetusega oli selle projekti maksumus 140 000 eurot.
Järve külas laiendati jäätmejaama. Tööde maksumus 27 000 eurot.
Saka Rahvamajas uuendati vee- ja kanalisatsioonisüsteemi ning vahetati aknad. Nende tööde peale kulus 13 600 eurot.

Toila-Voka piirkond:
Suve alguses sai uued puidust astmed Toila laululava.
Voka lasteaias läbisid uuenduskuuri üks rühmaruum, koridor ja saal. Tööd läksid maksma 69 000 eurot.
Toila Gümnaasiumis valmis kaasaegne bioloogia-keemia labor. Koos sisustuse ja mööbliga oli selle hind ~100 000 eurot.
Et lastel oleks tagatud ohutu liikumine, rajatakse kergliiklustee Toila Gümnaasiumi juurde.
Veel enne käesoleva aasta lõppu vahetatakse välja vallamaja välisuksed. Maja ehituse algusest on möödas peaaegu 30 aasta ja uksed on oma aja ära elanud. Uste vahetamine muudab maja soojapidavamaks ja tänu sellele peaksid vähenema ka küttekulud.

Lisaks eelpool nimetatud töödele on käesoleval aastal investeeritud Toila valla teedesse 198 000 eurot, on kaardistatud vallas olevate bussipeatuste olukord ja töö uute bussiootepaviljonide paigaldamiseks jätkub.
Toila vald osaleb hajaasustuse programmis, millega toetatakse majapidamiste veevarustus- ja kanalisatsioonisüsteemide, juurdepääsuteede ning autonoomsete elektrisüsteemidega seotud tegevusi 72 000 euroga.

Läbi on viidud suvise teedehoolduse hange. 3-aastase lepingu võitis TREV-2, mis hakkab tegelema teede hooldusega kogu vallas.
Hetkel on käimas talihoolduse hange. 3-aastase hanke tähtaeg on 14. oktoober ja sellega otsitakse talihoolduse tegijaid kolme valla piirkonda.
Värskendamisel on ka Toila valla teehoiukava kuni aastani 2025. Selle käigus vaadatakse üle, millised valla teed sel perioodil remonti vajavad.

Aktuaalne on ka meie haridusasutuste energiaküsimus. Kuna praegused küttesüsteemid on väga kulukad ja eesmärk on vabaneda fossiilsetest kütustest, siis tuleb mõelda uute, energiasäästlike lahenduste peale.
Häid uudiseid on ka Voka elanikele. 2020. aasta kevadeks peaks valmis saama uus mänguväljak lasteaia juures, valmima kergliiklustee kaupluse parklast bussipeatusesse ja planeerimisel on ka bussitaskud koolibussi jaoks Narva maanteele.

Käimas on ka materjalide ja dokumentide kokkupanek KIK-i projektiks, millest loodetakse abi saada Toila-Voka tänavalgustuse kaasajastamiseks. Taotluste esitamise tähtaeg on 31. oktoober ja selle projekti üldmaksumus on ~1 miljon eurot.

Suur osa sügiskuude tööst ja ajast kulub Urmas Aunapil ja Hannes Kohtringul üldplaneeringu kokkupanemiseks – lähteseisukohtade koostamine, keskkonnamõjude strateegilise hindamise väljatöötamine, asjasthuvitatud inimeste ja organisatsioonide kaasamine ja koostöö on üldplaneeringu koostamisel olulised etapid.

Lõpetuseks ütleb Urmas Aunap, et muidugi tahaks teha rohkem ja kiiremini, aga eelarve seab töödele piirid.
Ja siin ka üleskutse valla elanikele – lööge ise käed külge! Koduümbruse heakord on esimene asi, millesse iga vallakodanik saab oma panuse anda. Ei pea alati ootama, millal „vald” tuleb ja teeb.
Ütleb ju vanasõnagi, et „Kus viga näed laita, seal tule ja aita!”

Lea Rand


No comments:

Post a Comment