Tuesday, January 12, 2021

Jäädvustame kodukoha ajalugu

 

Laulupidu vastvalminud uuel laululaval. Seegi on juba ajalugu.

Elu ilma ajaloota on kui nägu ilma näota, on kui süda vereta.

Aeg sind oma pika käega kaugelt-kaugelt teretab; kinni seob kõik katkend lõimed. Uskumatu on ta võime üles leida tillukesi olukorra-killukesi; põimida neist näiliselt tähtsusetuist seikadest suurepärane vitraaž.

Kõik, mis saad, sa tegid ise. Tegu algab külvamisest. Külvad kurja – kasvab kurjus; külvad headust – kasvab hea. Pole seadust, et sa kõike ise nägema ka pead.

Ajapõllud künti pikaks mitme inimpõlve jaoks. Lapselaps saab saagi kätte vanavanemate vaost.

Toila Vallaraamatukogu algatab taas kodulooliste materjalide korje.

Talvised pikad õhtud on just paras aeg oma kodused „arhiivid” ja fotokarbid üle vaadata. Usun, et paljudel teist leidub kas vanemate või enda fotode hulgas selliseid, mis oleksid väärt ajaloo jaoks talletamist. Eriti on seekord oodatud fotod ja materjalid mitte ainult “kuldsest lossi perioodist” ehk möödunud sajandi kolmekümnendatest vaid ka sõjajärgsest perioodist kuni tänapäevani.

Materjalil peab olema kogukondlik tähendus. Näiteks kogukondlikud üritused ja ülesvõtted, millele on jäädvustatud ka alevik, park, rand.

Peale “kuldset ajastut” elu Toilas jätkus, aga selle kohta on vähe kajastust. Oru lossi kasarmuhoonesse toodi Toila kool ning park hakkas omistama uusi tähendusi õpilastele ja kohalikule kogukonnale. Parki rajati laululava ja seal hakkasid toimuma kogukonnaüritused. Uue vabariigi sünni järel hakkasid toimuma lossiplatsil promenaadid, park tehti korda ja üha rohkem turiste hakkas Toilat külastama.

2021. aastal on Toilas kasvanud ja praegu Filmiarhiivis juhtivspetsialistina töötaval Aap Tepperil kavas näituseprojekt, mis aitab tuua esile kihistustena erinevad Toila ja Pühajõe oru piirkonna ajastud, mis on mõjutanud selle ümber elavat kogukonda.

Kogutav foto- ja muu materjal on abiks selle projekti elluviimisel ja samuti annab see võimaluse täiendada Toila Topoteeki.

Lisainfo telefonil 33 69 551 või e-posti aadressil lea.rand65@gmail.com.

P.S. Kõik fotod digiteeritakse ja tagastatakse omanikele.

Lea Rand




No comments:

Post a Comment