Tuesday, January 12, 2021

Toila valda elama!


Detsembrilõpu seisuga pannakse lukku järgmise, 2021. aasta tulumaksu laekumine kohalikele omavalitsustele sõltuvalt elanike sissekirjutusest. 

Kui asuda Toila valda elama näiteks 2. jaanuaril 2021, siis tulumaks selle isiku pealt hakkab laekuma kohalikku vallaeelarvesse alates 2022. aastast. Just seetõttu on oluline taaskord aastalõpu lehes kõikidele elanikele, kelle ametlik elukoht ei ole Toila vallas, kuid kes elavad siin, meelde tuletada, et te end ka ametlikult valda elama registreeriksite. Palume see üle vaadata hiljemalt 31.12.2020.

20%-lisest tulumaksust laekub kohaliku omavalitsuse eelarvesse natukene üle poole (11%).

Haldusreform Toila vallas ei toimunud ühegi osapoole (endised 3 valda) soovidest lähtuvalt. Jõhvi mitteosalemine uue valla moodustamisel ei toonud võimalust moodustada suurem ja haldussuutlikum omavalitsus, mistõttu on vallas harjumuspäraste teenuste osutamise seisukohalt äärmiselt oluline iga vallaelanik. 1. jaanuari seisuga elab Toila vallas 4739 inimest ning see väheneb iga-aastaselt 60-100 elaniku võrra. Sarnaselt elanike arvu vähenemisele väheneb ka vallaeelarves peamise tuluallikana üksikisiku tulumaksu osa. Kindlasti elab vallas ka hulk inimesi, kes erinevatel põhjustel ei ole Toila valda oma elukohana registreerinud. Mõnel juhul võib olla põhjuseks teadmatus, teisel juhul näiteks mitme elukoha omamine erinevates piirkondades. Siinkohal saab iga vallakodanik midagi ära teha. Ole hea ja suhtle oma naabritega ning uuri, kas nemad on registreeritud Toila valda elama või laekuvad nende tulud mõnele teisele omavalitsusele.

Kõige mugavamalt saab oma elukoha registreerimise teha www.eesti.ee veebiportaalis. Kui internetis orienteerumine on keeruline, saab ka tulla Toila Vallavalitsusse, kus teid igati aidatakse (sellisel juhul on oluline ID-kaardi või passi kaasavõtmine).

Iga inimene loeb!

Mehis Luus
arendusnõunik




 

No comments:

Post a Comment