Tuesday, January 12, 2021

Lemmikloom – nii rõõm kui vastutus!

 

Paljudes peredes on lemmikloom, keda koheldakse täisväärtusliku pereliikmena. Ta on samal ajal nii seltsiline, valvur kui ka sõber. Igal loomal on mõistagi oma iseloom ja ka arusaam ümbritsevast. Paraku on viimase aasta jooksul Toila valla territooriumil sagenenud juhtumid lemmikloomadega, millest on saanud häiritud elanikud ning millest on teavitatud ka politseid.

Lemmiklooma omades, peame endale teadvustama, et looma omanikena oleme koheselt tema eest ka vastutavad. Peame pühendama oma aega ja tähelepanu, et õpetada loomale reegleid ja käitumist, seda nii pereringis kui ka avalikus ruumis, kuna iga omanik vastutab oma lemmiku käitumise ja tegude eest. 

Siinkohal tahangi meenutada, et peagi on saabumas aastavahetus, mida tähistatakse ilutulestikuga. Inimeste jaoks tähendab tavaliselt ilutulestik kaunist vaatemängu, aga sellega kaasnev paugutamine ja valgusefektid mõjuvad paljudele koertele ja kassidele hirmutavalt: loomad satuvad paanikasse ja võivad käituda ettearvamatult ning kodust ära joosta ja ennast kui ka kaaskodanikke ohtu seada. Oma territooriumilt lahkunud ja seetõttu hulkuvaks lemmikloomaks nimetatud loom on aga seadusest tulenevalt omaniku tegevuse või tegevusetuse tõttu järelevalveta jäänud lemmikloom.

Veterinaar- ja Toiduameti koduleheküljel olev info aitab juhtudel, kui lemmik on kodust lahkunud. Seal on jagatud mõtteid ja näpunäiteid, kuidas lemmikloom ja omanik taas kokku viia. Üheks selliseks lahenduseks on kindlasti loomale mikrokiibi panemine, et kadunud loom kiiresti omanikuni jõuaks. Kiibitud looma puhul on lihtne kindlaks teha, kes on looma omanik. Loomade mikrokiipimist teeb loomaarst ja lemmiklooma kiibi number tuleb kanda ka lemmikloomade registrisse, kus see seotakse infoga looma omaniku kohta. Eesti lemmikloomi registreeritakse kahte registrisse: Lemmikloomaregister LLR ja Eesti Lemmikloomaregister. Kiirem ja lihtsam viis on aga lemmiklooma kaelarihma külge panna ripats omaniku telefoninumbriga - siis saab kaotsi läinud looma omanikuga ühendust võtta ka inimene, kel pole mikrokiibilugejat.

Toila Vallavolikogu „Koerte ja kasside pidamise eeskiri“ vastu võetud määruse § 4 lg 3 kohaselt peab omanik pidama oma lemmiklooma (koera) kas ketis, koeraaias, kinnises ruumis või kinnisel territooriumil, et loom sealt omal tahtel välja ei pääseks ning oleks välistatud kaaskodanike ja teiste loomade häirimine ning kallale tungimise võimalus. Seega lemmiklooma omanik vastutab oma lemmiku eest, eriti siis kui lemmikloom on oma territooriumilt lahkunud.

Lemmikloomaga jalutades peab looma omanik eelpool mainitud määruse § 3 lg 6 alusel tagama, et lemmikloom ei rikuks avalikku korda ega ohustaks kaaskodanikke. Seega valla üldkasutatavatel aladel koeraga viibides peab loom olema rihma otsas ja kandma suukorvi.

Soovin piirkonnapolitseinikuna teile lemmiklooma omanikele meelde tuletada, et teil on kohustused nii oma lemmikute kui ka kaaskodanike ees. Teistele kodanikele soovin samuti rahulikku meelt ja rõõmu meie seas ringi liikuvate lemmikloomade üle.

Rahulikku lõppevat aastat!

 

Piirkonnapolitseinik

Juhan Reisi

 

No comments:

Post a Comment