Tuesday, January 12, 2021

Vallavanema aastalõpu kokkuvõte

 

Aasta 2020 on olnud eriline aasta. Kui aasta algus tõotas tulla väga teguderohke, samas näis veel rahuliku ja lihtsalt töise aastana, siis juba märtsist muutus olukord nagu Eestimaa ilm. 

Ilma vastu saab õige riietusega, aga viiruse vastu meetmete rakendamine vajas rohkem pingutusi – igapäevaelu ümberkorraldamist, harjumuste ja mõttemaailma muutmist. Olukorraga hakkamasaamiseks koondasime oma jõud, head mõtted ja ideed ning planeerisime valla arengule olulisi tegevusi edasi. Elu ei tohtinud üleilmse pandeemia tõttu seisma jääda.

2019. aastal võtsime suuna ja 2020. aastal jätkasime veel sisukamalt haridusvaldkonnaga.
Põnevate ja valla hariduselu uuendavate tegevuste elluviimist kahjuks varjutas ja lausa takistas eriolukord. Mitmed haridust puudutavad tegevused on selle tõttu ka ära jäänud.

Aga edukalt viisime läbi Kohtla-Nõmme Kooli direktori konkursi ja tulemuseks sai kool uue, noore ja aktiivse direktori, kes otsustas lausa Saaremaalt Ida-Virusse kolida. See näitab ka selgelt paradigma muutust, et Ida-Viru ei ole enam võõras ja hirmutav koht, kuhu hea meelega ei tulda. Valminud on Kohtla-Nõmme Kooli ja Toila Gümnaasiumi nõukogudeaegsete ruumide kaasaegseks koolikeskkonnaks muutmise eskiislahendused, mis on väga olulised tulevikuhariduse andmise võtmes. Tuginedes eskiisprojektile alustame järgmisel aastal Kohtla-Nõmme Kooli projekteerimisega, et olla valmis uue Euroopa Liidu eelarveperioodi vahendite kaasamiseks, kus põhikoolivõrgu arendamiseks nähakse kindlasti ka toetusmeetmeid ette. Meie eesmärk on laiendada ka Kohtla-Nõmme Kooli lasteaia ruume, kuna kasvav lasteaialaste arv seab selleks eelduse ja vajaduse.

Tubli töö on tehtud ja valla poolt on esitatud hariduslike erivajaduste õpilaste projekt ning sellele on saadud rahastus. Mõlemad valla koolid said vahendid erivajadustega laste toetamiseks ning vastava ruumi kohandamiseks.

Koroona ajal tuli leida nutikaid lahendusi, kuidas motiveerida nii koolide kui lasteaedade õpetajaid. Toimus veebikoolitus psühholoogilistel teemadel Rita Rätsepaga. Mõlema kooli kõikidele õpilastele, õpetajatele ja koolitöötajatele sai teoks ühine õppeaasta lõpetamise kontsert koos Karl-Erik Taukariga zoom vahendusel. See on ainult vähene, mida siin kirja jõuan panna.

Jätkuvalt on tähelepanu valla noortele. Juba teist aastat on toimunud noortevolikogu valimised ja Toila vallal on oma noorte volikogu. Esimene aasta kujunes noortele rohkem tundmaõppimiseks ja oli tagasihoidlikum. Selle aasta valimised kinnitasid, et noortel on soov valla asjades kaasa rääkida ja osaleda reaalselt volikogu töös. Vallavalitsuse prioriteetide seas on ka huviharidus ja noorte vabaaja tegevus. Eelmise aasta suvel valmis Kohtla-Nõmmele skatepark – ostsime rulad/ tõukerattad, et noored saaksid seal proovida ja katsetada. Selle aasta saavutuseks on suvel Toila alevikus valminud ja avatud pumptrak, mis on väga populaarne ka väljaspool Toilat elavatele noortele. Vokas valmis uus laste mänguväljak.

Aktiivne noortele suunatud tegevus sai ka tunnustatud. Toila vald sai 2019. aastal noorte sõbralikumaks omavalitsuseks.

Käivitatud sai järjekordne kodukohanduse projekt, mille tulemusel sai viis Toila valla kodu kohandatud – Kohtla-Nõmmel kolm kodu, Vokas ja Toilas üks. Taotlesime kodukohandust veel kolmele kodule ja saime ka rahastuse. Töödega alustame 2021. aastast. Päästeameti projektiga 500 kodu tuleohutuks, mille raames korrastame kolm kodu Sakal ja kaks Kohtla-Nõmmel.

Sellel aastal on vallavalitsus jätkanud valla elukeskkonna korrastamist. Oleme käivitanud tegevused esmalt Voka linnaruumilise visiooni koostamiseks, mille läbi loome piirkonnale ühtse ruumilise kuvandi, mis omakorda oleks aluseks projekteerimistingimuste (materjalid, värvid, väikevormid jne) määramisel ja ehitusloa väljastamisel, pakuks välja aleviku keskuse ja kooskäimise paiga. Tegevus on oluline ennekõike Kredex korterelamute renoveerimistoetuse kontekstis, kus majade järkjärgulisel korrastamisel tekiks ka üleüldine kokkusobiv tervik, mis rikastaks kogu aleviku ja kus oleks hea elada. Teeme selliseid ruumisi planeeringud ka edaspidi ja erinevate piirkondade kaupa. Lisaks eeltoodule näeb valla arengukava ette võimalust korteriühistute täiendavaks toetamiseks kas siis parkimisalade korrastamiseks või Kredex toetusmeetmete kaasamise motiveerimiseks, vastavad korrad on ettevalmistamisel ning jõuavad vallavolikogu komisjonidesse järgmistel kuudel.

Viirusohust tingituna jäi ära augustikuusse kavandatud Voka tänavapinkide biennaal, mida vald koostöös Ida-Viru Kutseõppekeskusega ette valmistas ning kuhu oleksid olnud kaasatud erinevad kutsekoolid üle terve Euroopa ning mille tulemusena oleks tekkinud ümber Voka tiigi kulgeva tee äärde hulga eriilmelisi tänavapinke. Oleme kutseõppekeskusega leppinud kokku, et jätkame idee realiseerimisega 2021. aastal. Oleme veel käesoleval detsembrikuul allkirjastamas koostöökokkulepet Ida-Viru Kutseõppekeskusega, mille alusel saab Toila vallast kutseõppekeskuse praktikabaas. Esimese harjutusena lahendatakse ära Kohtla-Nõmmel puukuuride kaasajastamise küsimus ning uuel aastal võetakse ette Toila alevis Pikal tänaval asuva pritsikuuri renoveerimine, mis toimub suures osas tulevaste ehitusspetsialistide õppetööna.


Kui 2019. aastal saime suures osas vahetatud kogu Kohtla-Nõmme alevi tänavavalgustuse LED-valgustite vastu, siis 2020-2021. aastal keskendume Keskkonnainvesteeringute Keskuselt saadud toetusvahendite toel Toila ja Voka aleviku tänavavalgustuse taristu kaasajastamisele. Hetkel käivad läbirääkimised Elektrileviga operaatorineutraalse ja kiire internetivõrgu rajamisega, mis toimuks paralleelselt tänavavalgustuse projekteerimise ja väljaehitamisega, kus sisuliselt kasuataks ära tänavavalgustuse renoveerimisega seotud kaevetöid. Seonduvalt eeltooduga määratakse ära ka tulevaste valvekaamerate asukohad, mis muudavad valla asulad turvalisemaks ning mida planeeritakse koostöös Politsei- ja Piirivalveametiga.

Väga oluline tähelepanu on suunatud valla heakorrale. Korraldasime Toila valla heakorrakonkursi “Kaunis Eesti kodu”, et tunnustada inimeste ilumeelt ja panust kodukoha kaunimaks muutmisel. Heakorrakonkursi Kaunis Kodu kategoorias maakodud osutus võitjaks Kaja ja Karli Oja kodu Ojamaa Voka külas. Tunnustamist väärivad konkursil osalenud Mare Alasoo ja Valeri Sternhofi kodu Kopliääre Kukruse külas, Margus ja Õnne Nõmmeloo kodu Savi tn 23 Kohtla-Nõmmel, Ignat ja Ljuba Kepeli kodu Lubja tn 4 Kohtla-Nõmmel. Konkursi võitjat tunnustatati Toila Vallavalitsuse tänukirjaga ja Juhani Puukooli kinkekaartidega. Ühiskondlike hoonete kategoorias võitjat välja ei selgitatud osalejate vähesuse tõttu. Konkursil osalenud Voka Lasteaeda Naksitrallid tunnustatati tänukirjaga ja Juhani Puukooli kinkekaardiga.

Jäätmemajanduse selle aasta edulugudena võib välja tuua: koostöös pakendiettevõtetega olema välja vahetanud 99% avalikke pakendikonteinereid; oleme läbi viinud ohtlike jäätmete väljaveo hanke, mille tulemusena oleme korrastanud vastuvõtupunktid ja täiendanud lisaks ohtlikele jäätmetele ka probleemtoodete nimistut nagu näiteks tekstiil ja penoplast; Ontikale paigaldanud jäätmemaja; korrastanud jäätmevaldajate registri.

Veebruaris paigaldati koostöös Toila valla ja Toila valla Hariduse ja Kultuuri Seltsiga Oru pargi lossiplatsile Eesti esimese presidendi Konstantin Pätsi skulptuur. Koos varem lossiplatsile rajatud valgustatud lipumastiga on see muutunud tõeliselt esinduslikuks paigaks. Eraldi tasub välja tuua ka Oru lossi virtuaalreaalsusel baseeruvat külastuskogemust, mida tuli Toila valda pakkuma Tartu ettevõte Blueray ning mille arendamisele vald ka kaasa aitas. Muusikaallee rajamine on olnud samuti üks Oru pargi külastuskogemust rikastav ettevõtmine – kell 9, 12, 15 ja 18 mängib lossiplatsil nö Pätsi-aegne muusika.

Toila vald on osalenud mitmeid aastaid ning osaleb ka edaspidi hajaasustuse programmis, millega toetatakse majapidamiste veevarustus- ja kanalisatsioonisüsteemide rajamist. Programm võimaldab toetada ka juurdepääsuteede ning autonoomsete elektrisüsteemide rajamisega seotud tegevusi, kuid oleme seni seadnud prioriteediks ennekõike vee- ja kanalisatsioonisüsteemide tagamise, mis on tihtilugu suureks kitsaskohaks hajaasustuses elamiseks. 2020. aastal toetati kokku 21 projekti/majapidamist kokku pea 80 000 euroga.

Toila valla üldplaneering on aktiivses protsessis. Kinnitatud on Toila valla teehoiukava kuni aastani 2025.

Oleme teinud algust Toila-Jõhvi kergliiklustee rajamise planeerimisega, määranud ära võimaliku trassikoridori ning kooskõlastanud selle kõikide seotud asutustega. Käesoleval hetkel püüame leida alternatiive ja lahendusi lähtuvalt maaomanike poolt saadud tagasisidest. 2021. aastal alustame Kohtla-Nõmme alevi ja Kohtla küla kergliiklustee projekteerimisega, mis ühendab asumid Kohtla-Järve Ehitajate tee kergliiklusteega. Projekteerimist toetatakse MATA programmist, kuhu KOVid on esitanud ühistaotluse. Kõikidest aktuaalsetest kergteedest kirjutas valla arendusnõunik eelmises valla lehes.

Detsembrikuu lõpul lõpetatakse tegevused Valaste joa matkarajal, kus 2019. aastal avatud uue matka- ja õpperajale lisaks on uuendatud Valaste joa platsi piirdeid, käiguteid, rajatud uus sild joa teisele kaldale ning lammutatud ja teisaldatud joa orust endise vaateplatvormi vundament. Valaste joa matkarada koos Oru pargiga on suurimad looduslikud külastusobjektid, mida külastab aastas sadu tuhandeid inimesi ning mille parema külastuskogemuse pakkumise eesmärgil ka edaspidi järkjärguliselt arendatakse.

Valmis on saanud rannikusetete ja Toila valla vanaranna muuli mõju-uuring, mis annab selge vastuse, et 70ndatel Toila kalakombinaadi poolt rajatud (eesmärk oli uue kalasadama rajamine) muul on põhjustanud rida probleeme ning toob ettepanekud nende likvideerimiseks. Muuli võib liigitada tööstuslikuks rajatiseks, mis ei saanudki kunagi valmis ning mille likvideerimiseks, sh põhjustatud mõjude lahendamiseks tuleb hakata leidma toetusmeetmetest lisavahendeid.

Lõppenud on hanked Kohtla-Nõmme Kooli staadioni ja Voka staadioni rekonstrueerimiseks ning alates 2021. aasta suvest on võimalik need aktiivselt kasutusele võtta. Planeeritud tegevusi aitab finantseerida riigi poolt eraldatud nö „koroona investeeringutoetus”. Samuti läheb uuel aastal töösse ning saab jaanipäevaks valmis Oru parki läbiv Mere pst kergtee, mille puudumine on seadnud jalakäijad ohtu, kuna teed on jagatud sõiduautodega.

Valla arengukava ülevaatamise protsessis kogutud elanike tagasiside on ka meie edasiste tegevuste planeerimise aluseks. Lõppenud on 2021. aasta kaasava eelarve ettepanekute kogumine ning kohe aasta alguses läheb lahti väljavalitud projektide vahel hääletamine. Käesoleva aasta kogemusest nägime, et sotsiaalmeedias hääletuse läbiviimine suurendas küll väga palju huvi valla tegevuste vastu (tuhandeid hääletajaid väljastpoolt valda), kuid kohalike inimeste hääl ja arvamus ei pruugi esikohale jõuda. Järgmine ettepanekutele poolthäälte jagamine saab toimuma VOLIS infosüsteemis, kus hääletada saavad kõik Toila valda elama registreeritud inimesed.

Kolme valla ühinemisel sõlmitud ühinemislepingus kajastatud investeeringud on suures osas teostatud või nende teostamiseks on juba hankelepingud sõlmitud. Tuleb tõdeda, et kolme väikevalla ühinemisega ei saavutatud haldusreformi läbiviimisega seotud eesmärke, kuid me anname endast parima, et täna vallas pakutavaid teenuseid pakutaks ka edaspidi vähemalt tänasel tasemel. Seda ka olukorras, kus valla elanike arv kahaneb aastas 60-100 inimese võrra, sh väheneb ka peamine tulubaas, milleks on üksikisiku tulumaks. Loodetavasti annab koostatav üldplaneering ja pidevalt uuendatav arengukava edaspidi piisavalt põhjuseid inimeste Toila valda elama asumiseks ning rahvaarvu vähenemine pidurdub.

Teieni toodu on vaid osa 2020. aasta tegemistes ja me jätkame teie kõigiga koos.

Tänan vallavalitsuse väga töökaid kolleege, kelle panus sellel keerulisel aastal on olnud väga suur, hallatavate asutuse juhte ja töötajaid, ettevõtjaid, kõiki valla valla inimesi, kes on oma mõtete ja tegevustega panustanud.

Rahulikku jõuluaega!

Olgem terved ja hoidkem ning hooligem endast ja oma lähedastest.


Eve East

Vallavanem

No comments:

Post a Comment