Tuesday, January 12, 2021

Võimalus teha midagi olulist – tule asendusõpetajaks!

Ehk tulevad Asendusõpetajad just Toila vallast?

Asendusõpetajate leidmine on koolides pidev väljakutse, millega liiga tihti silmitsi seistakse. Kahjuks ei ole ka Toila valla koolid siin erandid. Selleks, et toetada meie valla ja kogu piirkonna koole, on oluline koondada kokku need inimesed, kes on pädevad ja valmis vajadusel koolidele appi minema. Osades Eesti maakondades on juba levinud asendusõpetajate programm. Miks mitte neid võimalusi rakendada ka Ida-Virumaal ja Toila vallas. Kui Sul on kõrgharidus, kasvatusteaduste või pedagoogika erialane haridus (võib olla ka omandamisel), või omad kogemust inimeste/ protsesside juhtimisel, siis kaalu seda võimalust – olla osake õppeprotsessist.

Kerda Eiert, Toila valla haridusspetsialist

Iga päev vajavad Ida-Virumaa koolid asendusõpetajaid erinevates õppeainetes. Just hetkel on vaja näiteks kuu aega asendada häälepaelte põletikuga muusikaõpetajat, kaks nädalat eneseisolatsioonis viibivat matemaatikaõpetajat ja lapsehoolduspuhkusele minevat klassiõpetajat. Igaüks, kellel on kõrgharidus ja juhtimise või noortega töötamise kogemus või õpetajakoolitus, saab abiks olla.

Asendusõpetajate programmiga ASÕP on liitunud üle 1300 inimese erinevatel põhjustel ja nende kogemused on väga innustavad. Juuratudengit Age Saksa, kes on aastaid pangas spetsialistina töötanud, motiveeris asendusõpetajate vahendamise programmiga liituma võimalus saada õpetaja kogemus. Saks oli unistanud õpetajaks saamisest, aga ei olnud julgenud astuda esimest sammu. Asendusõpetajate programm pakkus selleks aga hea võimaluse ja ta kirjeldab oma esimesi tundeid nii: „Kui ma liitusin ASÕP-ga, siis olin nii indu täis ja ootasin nagu laps oma sünnipäeva, et millal ma ometi saan minna kooli ja ennast proovile panna“. Saksa sõnul annab ASÕP väga hea võimaluse proovida õpetajaametit ja tema kogemused on olnud suurepärased.

 „Laste ja noortega tegelemine annab väga palju positiivset energiat. Olen üks nendest, kes lapsena õpetajaks saamisest unistas ja asendusõpetaja roll ongi ehk omal moel selle unistuse elluviimine,” tunnistab Merle Viirmaa, kellele on õpetajaamet alati meeldinud. Merle on kogenud juht ja hindab asendusõpetaja rolli paindlikkust ja võimalust teha õpetajatööd sobival ajal mõned päevad kuus.  Ka Vivika Jürna, kes on õppinud loodusteaduste õpetajaks ja üle 20 aasta töötanud erasektoris, tõi välja paindlikkuse, mida ASÕP pakub. „ASÕP annab mulle võimaluse oma tööaega ise kujundada. Lisaks on asendusõpetaja töö tohutult vaheldusrikas ja põnev. Olen kohtunud paljude erinevate inimeste ja õpilastega, näinud erinevaid koolikeskkondi ja töökorraldusi. Naudin asendusõpetamist väga.“

Triin Triisberg-Uljas, kes on lõpetanud Tartu Ülikoolis botaanika ja ökoloogia doktoriõppe ning töötab Keskkonnaametis, liitus asendusõpetajate programmiga, sest soovis ka anda oma panuse hariduse edendamisse. „Olin varem ülikoolis praktikume andnud ning juhendaja olnud, kuid laste õpetamine oli minu jaoks uus väljakutse ja suurepärane kogemus. Tundide andmine andis edaspidiseks entusiasmi näha end ka pikemaajaliselt õpetaja ametis,“ lisas Triisberg-Uljas.

Koolijuhtide jaoks täidab asendusõpetajate programm olulist tühimikku haridusmaastikul. Õpetajaid on raske leida, veel raskem on leida paindlikke asendajaid, just siis, kui vajadus tekib. Toila Gümnaasiumi direktor, Signe Ilmjärv, tõi välja, et asendusvajadus tekib tihti ootamatult ja siis on lahendust vaja kiiresti. Signe Ilmjärv lisas: “Asendusõpetajate programm on hea initsitaiiv ja kindlasti kasutaksime pikemaajaliste asenduste puhul, üksikute päevadega saame ise hakkama.” Mariliis Oder, Kohtla-Nõmme Kooli direktor, tõi välja, et asenduste korraldus on igapäevane mõttekoht ja olemasolevate õpetajate töökoormus on piisavalt suur: „Kui puudu on mitu õpetajat, siis tekib juba kitsikus. Oleme kaalunud ka lastevanemate kaasamist, kuid hetkeolukorras on see raskendatud.” Mõlemad koolijuhid lisasid, et vajadusel kasutavad kindlasti ASÕP-i ning innustavad inimesi asendusõpetajateks tulema, sest usuvad, et lapsed võtaksid asendusõpetajad hästi vastu.

Ida-Virumaa koolide huvi asendusõpetajate vastu on pidevalt kasvav ja ASÕP ootab asendusõpetajateks kõiki uusi inimesi, kes soovivad oma teadmiste ja oskustega haridusse panustada. ASÕP-i tegevjuht Gerli Neppi rõhutab, et otsime kõrgharidusega inimesi, kes soovivad teha paindliku tööajaga tööd. Neppi selgitab, et asendusõpetajaks tulevad väga erinevad inimesed: „On pikaajalise kogemusega tippjuhid, kes soovivad haridusse panustada; üliõpilased; pensionil olevad õpetajad, kes soovivad väikese koormusega tunde anda; samuti on meil koduseid emasid või ülikooli professoreid, kes tahavad kontakti noortega“.

Oluline on mõista, et asendusõpetaja aitab täpselt samamoodi nagu tegevõpetaja õpilastel riiklikus õppekavas ettenähtud teadmisi ja oskusi omandada. Asendusõpetaja ei ole lihtsalt meelelahutaja või oma kogemuste jagaja. Näiteks kui õpilaste oma õpetaja jääb haigeks, annab ta asendajale selged juhised, mis teemad tuleb edasi võtta, mida korrata või harjutada. Õpilaste jaoks ei jää tund ära, aga nad saavad kohtuda erinevate inimestega ja ka see on väärtus omaette. Tabasalu Ühisgümnaasiumi 11. klassi õpilane Risto Pärn, võtab oma kogemuse füüsika asendusõpetajaga kokku nii: „Minule meeldis, et meil asendas füüsika õpetajat elukogenud teadur, kes teab laialdaselt füüsikast ja omab elukogemust. Nii jätkus õppetöö ja samas saime kuulda kogemusi kogenud ning elu näinud inimeselt.“

Kuidas jõuda klassi ette?

  • Saada teave enda motivatsiooni ja taustainfo kohta veebivormi kaudu  www.asendusopetaja.ee

  • Liitumine programmiga kinnitatakse ja saadetakse pakkumisi tundide asendamiseks.

  • Vali sobivad tunnid, kinnita oma soov tundi anda.

  • Tunni ettevalmistamiseks saad info tunni teema, eesmärkide jm kohta ning lingi veebipõhistele tunniandmiskoolitustele.

  • Oledki klassi ees tundi andmas.


Ootame väga huvilisi asendusõpetajaks, et koos tagada, et ära ei jääks ükski koolitund. Iga tund loeb! Vaata lähemalt ja registreeru: www.asendusõpetaja.ee




 

No comments:

Post a Comment